Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Забранити подмићивање грађана у предизборној кампањи

0

Зашто је Влада Србије пристала да буде партнер у преговорима змеђу владајућих странака и дела опозиције од којих су неке ванпарлементарне странке, уз посредовање ОЕБС-а, а уз занемаривање највеће опозиционе странке Српске радикалне странке, рекао је на почетку седнице Скупштине Србије посвећене посланичким питањима Војислав Шешељ, шеф посланичке групе СРС.

Он је напоменуо да су и њега звали представници ОЕБС-а, али да он није хтео на састанак. Лидер СРС рекао је да су му чак заказали термин од 45 минута и чекали узалуд.

„Ја са странцима нећу да разговарам о унутрашњим проблемима Србије, а ми имамо проблема који се тичу изборног процеса и требало би да их расправимо. Владиним упутствима, ни упутствима РИК-а не могу се мењати изборни услови, већ само законом“, навео је Шешељ и додао да би требало окупити све парламентарне странке које би размотриле шта све треба мењати како би се изборни услови побољшали.

Према његовим речима, најпре треба решити проблем коме припада мандат посланика, а онда треба разговарати о равномерној заступљености странака у медијима, поготово у електронским медијима, са националном и регионалном фреквенцијом.

„Не може то бити привилегија само странака које имају највише новца, а у ситуацији смо да огромна количина новца одлази на теклевизијске спотове. Осим тога под хитно би морало да се забрани подмићивање грађана. Странке у предизборној кампањи могу да деле летке, налепнице, новине, књиге, али код нас се странке надмећу ко ће више брашна, уља, шећера, сирћета, па и фрижидера да подели“, навео је лидер СРС и поручио напредњацима да кад су толики хуманисти да деле пакете на изборне кампање или да подижу пензије и плате.

Он је казао да је проблем и што се на косовским бирачким местима не броје гласови одмах, него се носе у Србију. Додао је и да постоје земље које немају контролора и да им ни не требају, али да је Србија далеко од тога, да су контролори потребни али да не треба да их обучавају странци.

Горан Пекарски, посланик Српске напредне странке питао је да ли је неко од надлежних из Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и Тужилаштва Србије у посед књиге „Народ неће“, у којој се, како је рекао, ради о „политичком профитеру“ Драган Ђиласу.

„Постоји оправдана сумња да да су копије ове књиге завршиле негде на ломачи. Ова књига је веома лака за читање, веома лака за разумевање, али тешка за прихватање“, рекао је Пекарски а потом упутио низ критика на рачун Ђиласа, наводећи да се обогатио док је био на власти,али и да се књига „Народ неће“ бави кућом Великог брата , предшколској установи у насељу Алтина, подземним контејнерима , БУС-плусом , ПКБ , Градском чистоћом.

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Покрета за спас Србије – Нова Србија питао је Владу Србије о закључку из децембра 2012. године о отварању интегрисаног управљања административних прелаза на Јарињу, Мердару, Брњаку и Кончуљу, питајући зашто споразум који је претходна власт парафирала није поништен или примењен на прихватљив начин ако није добар како тврди актуелна власт.

„Овај закључак Владе Србије из 2012. године недвосмилено казује да је реализација у сваком случају извршена за мандата ове СНС-СПС власти. Реч је о споразумима који су били начелно парафирани за време претходне власти, а очигледно да је имплементирала споразум ова власт“, навео је Вукадиновић.