Прочитај ми чланак

САЗНАЈТЕ: Како су крали на изборима у БиХ

0

izbori bih

Целог јучерашњег дана с терена су стизале информације о тешким неправилностима забиљеженим на бирачким мјестима у Федерацији БиХ. Већ од отварања биралишта у седам сати, сумње су почеле будити прве информације да 250 њих није отворено на време.

Леци, копије, мртви

Адмир Малагић, портпарол Министарства безбедности БиХ и Одбора за сигурност општих избора 2014., у поподневним сатима потврдио је да су званично забиљежена два случаја изборне преваре познате као „бугарски воз“.

– У општини Нови Град једна особа је изнијела празан гласачки листић с бирачког места. Сличан случај десио се и на подручју општине Теслић, где је једна особа добила дупли гласачки листић, а један је изнела ван бирачког мјеста и поцепала га – казао је Малагић.

Драстичан пример изборних малверзација забиљежили су грађани општине Илиџа, који су медијима јавили да Алија Будњо, високи функционер СДА и власник хотела „Илиџа“, манипулацијом и уценом покушава доћи до гласова за СДА.

Он је дао свим својим запосленима листиће с напоменом за кога требају да гласају, уз образложење да их је запослила СДА те да су дужни да гласају за њене кандидате. Такође, својим радницима наредио је да листиће поделе и члановима својих породица уз напомене да су и они дужни да подрже СДА.

40 мртвих гласача налазило се јуче на бирачком списку само једног бирачког мјеста у месту Сеонице (Клис) код Коњица, јавили су синоћ интернет-портали!

Осим тога, на бирачком мјесту Четврта основна школа на Илиџи, активисти СДА на улазу су делили летке којима су сугерирали да се гласа за Бакира Изетбеговића.

На бирачком месту у Основној школи „Ћамил Сијарић“, у сарајевском насељу Добриња, појавио се пакет гласачких листића намијењен Тузланском кантону. Случај су посматрачи пријавили Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

У Оџаку је већ до 11 сати Општинска изборна комисија (ОИК) примила неколико приговора. Између осталих, пријављен је и један кандидат с листе СДА за Скупштину Посавског кантона, да је дан прије избора у близини градског парка 18-годишњем младићу уручио копију гласачког листића с упуствима како да гласа, иако је био дан изборне ћутње.

Посматрачи су у Оџаку пријавили активисте СДА да су сакупљали и превозили гласаче до бирачких мјеста и давали им инструкције за кога ће да гласају. Исти случај забиљежен је и у Фојници, гдје су СДА-овци нудили бесплатан пријевоз гласачима, уз услов да гласају за њих. У оштини Јајце члан бирачког одбора, који заступа СДА, у мјесту Биоковина бирачима је помагао при гласању.

И у Ливну су забиљежени бројни случајеви утецаја на гласаче, али и договора ливањских СДА и ХДЗ-а БиХ да неискориштени листићи, по завршетку гласања, путем председника бирачких одбора буду подељени на њих. Скандалозан случај у Ливну се десио и на бирачком мјесту 106-А-013 у мјесту Оргуз, када је председник тамошњег бирачког одбора у гласачку кутију убацио чак 50 листића!

Из општине Орашје ЦИК-у је само јуче до подне било пријављено чак око 50 случајева тзв. крађе идентитета. Примјерице, мајка предсједника Владе Посавског кантона пријављена је на некој њој непознатој адреси у Загребу, иако живи у Видовицама, а пријављена је за дописно гласање без њеног знања и пристанка.

Председник Мјесне заједнице Доња Махала Никола Илишевић у изјави за Фену навео је пример особе која је умрла прошле године, а јуче је била на списку за дописно гласање. Примијећено је и да се имена појединих особа не налазе на бирачким списковима, а живе у општини Орашје.

Гласали у име других

У фојничкој Месној заједници Прокос 1 на гласачком мјесту у кабини је остављена хемијска оловка с именом кандидата СДА за Федерални парламент Рамиза Меше. И у фојничком насељу Остружница два младића, Нијаз и Рамо Меша, нудила су 20 КМ грађанима да гласају за двојицу кандидата ХСП-а. Полиција их је удаљила од гласачког мјеста.

Бројни су били и случајеви да су бирачи фотографисали своје гласачке листиће. То су, примерице, урадиле две особе у Мујковић-Пољу у Горажду. У Калесији се на једном бирачком мјесту појавио проблем с мањком листића. Такође, мањак од чак 400 гласачких листића појавио се на бирачком месту Дом здравља у Дервенти. У Дервенти је било и много неважећих личних докумената с којима су грађани дошли на биралишта.

У Санском Мосту забиљежено је да је Саид Миџан, кандидат СДА за Федерални парламент, јуче око шест сати донио изборни материјал на бирачко мјесто број 032 А 000 у Стари хотел, с председницом Бирачког одбора Едином Брдар. Случај је пријављен ОИК-у, а сведок овог догађаја била је посматрач Нађа Нукић.

Општинској изборној комисији у Коњицу пријављено је да је на бирачком мјесту Идбар 127А048 непозната особа гласала у име Д. Н. који уопште не живи у том месту, већ у Америци!

У општини Чапљина, на бирачком мјесту Горица, поједини чланови Бирачког одбора наводно су незаконито покушали убацити листиће у гласачке кутије. Посматрач који је то покушао спречити је нападнут, па је морала интервенисати и полиција.

Хазим Алибеговић из Горње Тузле и још више од 100 гласача јуче до 13 сати враћени су бирачког места јер им је личној карти истекао рок трајања.

На бирачком месту Кисељак – Бања Врућица 074Б008А, у општини Теслић, привремено је било прекинуто гласање јер је члан Бирачког одбора једне странке покушао изборну крађу системом „бугарског воза“, након чега је удаљен с биралишта те је гласање настављено.

Арнаутовић: „Бугарски воз“ злочиначки је потхват

Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, коментаришући информације коалиције „Под лупом“ о тзв. бугарском возу, упозорио је јуче да је то тешко кривично дело за које је предвиђена затворска казна од три до пет година.

– То је већ доста позната техника злоупотребе изборног права. Ми још немамо релевантне и документиране случајеве, али може се десити да неки грађани прошверцују један или два гласачка листића, дакле да не убаце сва четири гласачка листића у гласачку кутију и да то буде основ већ организираном, удруженом, како ја знам рећи, „злочиначком“ потхвату. То је јако опасна ситуација и играње ватром, јер то је тешко кривично дјело изборне преваре – казао је Арнаутовић у јучерашњој изјави за „Аваз“.

bugarski voz -popunjavanje-listica-u-pocitelju

Фотографија с лица места: Активисти СДА листиће попуњавају изван гласачког места Почитељ

„Бугарски воз“ СДА и у Почитељу!

Интернет-портали објавили су и пример неправилности с бирачких места забиљежен јуче поподне у Почитељу, а фотографија с лица места доказује чувену изборну махинацију „бугарски воз“.

Како је видљиво с фотографије, активисти Странке демократске акције листиће попуњавају изван гласачког места Почитељ под бројем 173А031. Ова фотографија еклатантан је примјер изборног инжињеринга СДА, поготово јер је на овом месту један од изборних посматрача Самир Веледар из ове странке, који је и одобрио овакав начин попуњавања листића.

Треба навести да је целу ситуацију посматрао и полицајац тамошње полицијске управе, који није реаговао на ове неправилности.

Извјештај Коалиције „Под лупом“ – Велики број пријава грађана против СДА због подмићивања гласача

Мобилни тимови Коалиције „Под лупом“ од јуче ујутро па до 18 сати посетили су више од 550 бирачких мјеста. Најчешће неправилности које су запазили односе се на омогућавање гласања бирачима с неважећим документима, истовремено убацивање свих гласачких листића у гласачку кутију, помагање бирачких одбора бирачима да гласају у кабини, породично гласање, „професионалне“ помагаче, агитирање активиста политичких партија у близини бирачког мјеста те присуство плаката политичких партија у кругу од 50 метара.

Мобилни тимови пријавили су локалним изборним комисијама више од 50 критичних ситуација, од којих је најчешћа била онемогућавање посматрача ове коалиције да уђу на бирачко мјесто, изношење празних гласачких листића с бирачког мјеста (нпр. Бихаћ: БМ 003А046, Ливно: БМ106А010, БМ 106А011), онемогућавање надгледања бројања примљених листића пре отварања бирачког мјеста, довожење и гласање бирача на бирачко мјесто којем не припадају (Столац, БМ 176А011), гласање у име других особа (Столац, БМ 176А007) те избјегавање читања наглас имена бирача при идентификацији (Брчко). Из Јајца, с више бирачких места, стижу пријаве о више од две особе иза паравана. С подручја Добоја, МЗ Митровићи на бирачком мјесту 038Б060, посматрач је пријавио понуде од страначких посматрача за договор и „затварање очију“ током бројања гласова и њиховог договора о подели гласова.

Регионална канцеларија Коалиције „Под лупом“ примили су више од 140 пријава грађана, од којих се већина односи на агитирање према гласачима у близини бирачких мјеста, умрле особе на бирачким списковима, куповину гласова, дистрибуцију копија гласачких листића с означеним политичким субјектима и другог промотивног материјала странака око бирачког мјеста.

У поподневним сатима примљен је велики број пријава грађана против СДА на подручју ТК (Живинице, Лукавац, Тузла, Бановићи), а односе се на подмићивање гласача, понуде присутнима на бирачком месту да се направи консензус и гласа за људе који нису изашли на изборе, куповање хране гласачима и опште агитирање да се гласа за ту странку.

С подручја Цазина и Зворника стигле су пријаве грађана о плановима да се врше недозвољене активности на дописивању личних гласова кандидата (код преференцијалног гласања).

За два бирачка мјеста јуче је пријављено да се налазе у верским објектима, што је незаконито, саопштила је Коалиција „Под лупом“.

(Дневни аваз)