Прочитај ми чланак

Саветник Иве Јосиповића: Србију, одмах пустити у ЕУ како би се избегао руски утицај

0

nato u evropi

Србију, Црну Гору, Македонију и БиХ треба одмах или што брже „пустити“ у Европску унију, како би се избегао руски утицај. Тврди то Дејан Јовић, главни аналитичар и саветник хрватског председника Иве Јосиповића, кога десница процењује као „продужену руку“ Београда.

Јовић је своје мишљење изнео у тексту објављеном на блогу Центра за јужноевропске студије у Грацу и залаже се да се максимално скрати рок за пријем нових чланица са Балкана. Предлаже да преговори балканских кандидата за чланство у ЕУ трају максимално осам до 10 година. У противном, Јовић претпоставља да би Русија могла да прошири свој утицај у овом делу Европе.

За Јосиповићевог саветника главна би грешка била када би се на Србији применили још строжи критеријуми у односу на хрватске преговоре. Јовић сматра и да би земље које остану изван ЕУ биле „заборављене“ а неке, попут Србије, би наставиле „да флертују са Русијом“.

Блиски сарадник хрватског председника, наводи да су то његова лична запажања, а не став кабинета Иве Јосиповића.

Реакције у Хрватској су пристигле и од деснице и од левице. Једни му замерају да је „југоносталгичар“, који сања о „великој Југославији“ под капом ЕУ, а други, па и сам Јосиповић, су се супротставили оваквој идеји јер свака земља, па и оне из региона, мора да прође исти пут као и све друге

(Вечерње новости)