Прочитај ми чланак

Савет за борбу против корупције- Тужилаштво да реагује о сумњивом послу Миленијума

0

“Миленијум ризортс”, фирма која је у власништву “Миленијум тима”, од државе и Републичког фонда за здравствено осигурање купила је земљиште у Врањској бањи за 255.000 евра, иако је његова процењена вредност била око 2,8 милиона евра. Иста компанија у истој бањи пазарила је и Специјалну болницу за рехабилитацију са припадајућим објектима и земљиштем за 1,6 милиона евра, иако је само вредност објеката процењивана на 2,1 милион евра", пише у извештају Савета за борбу против корупције. Због сумњи да у овим случајевима постоје "индиције о организованом кривичном делу", то тело је предложило Влади да се обрати Тужилаштву за организовани криминал.

Савет за борбу против корупције бавио се се случајевима продаје земљишта у Врањској бањи, као и стационара Специјалне болнице у Врањској бањи, који су на крају завршили у рукама “Миленијум тима”, односно фирме која је у њиховом власништву – “Миленијум ризортс”.

Ова фирма је купила објекте и земљиште Врањске бање за 1,6 милиона евра. А од државе је затим добила 10 милиона евра подстицаја, што значи бесповратна средства. Око шест пута више новца него што је Миленијум тим платио имовину у Врањској бањи.

Судећи по подацима објављеним у извештају, у децемебру 2019. држава и ПИО фонд су земљиште површине од 8.426 квадрата продали тој компанији за 255.000 евра. Простом рачуницом може се закључити да је квадрат земљишта у познатом лечилишту нове власнике коштао свега 30 евра.

Ова цифра сама по себи делује невероватно ниско, а нарочито ако се упореди са процењеном вредношћу. Наиме, како се наводи у извештају Савета, који је објављен у децембру 2020. године, процењена вредност земљишта износила је 2,8 милиона евра.

Почетна цена, међутим, била је и више него 10 пута нижа – 252.464 евра, а на оглас о продаји земљишта јавио се само један понуђач – “Миленијум Ризортс” и купио га за 255.000 евра.

Оно што је додатно спорно је и то што је ово земљиште продато без објекта Специјалне болнице који се налази на њему, а чије рушење је наложила Грађевинска инспекција у Врању, иако је имало одобрење за градњу. Такво решење је донето, како је наведено, јер та болница није поседовала одобрење за употребу.

Вредност тог објекта процењивана је на 3,2 милиона евра.

“Свесно прикивање чињенице од стране ПИО фонда да је објекат специјалне болнице површине 16.000 квадрата, а не 3.142 квадрата, а чија је вредност у „Анализи“ самог Фонда процењена на 3,2 милиона евра, а вредност земљишта на 2,8 милиона евра, приликом доношења одлуке о продаји и објављивања огласа за продају земљишта од стране ПИО фонда и Републичке Дирекције за имовину за износ од 252.464,21 евра , према мишљењу Савета представља не само пример несавесног и недомаћинског газдовања руководства ПИО фонда својом имовином, већ и свесно наношење вишемилионске штете Фонду и свесно омогућавање да се купац ‘Миленијум ризортс’ неосновано и незаконито обогати”, навео је Савет у извештају.

Савет је, како се додаје, имао у виду чињеницу да је процена тржишне вредности објекта у износу 3,2 милиона евра извршена 2009. године, те да је његова вредност у тренутку продаје могла бити нижа од процењене.

“Али да се тржишна вредност постојећег објекта од 16.000 квадрата приликом продаје сведе на нулу као да објекат не постоји, крајње је недопустиво и недозвољено”, пише у извештају.

“Сумња у намере да се Бања прода по багателној цени”

На незаконитост је упозоравао и део стручне службе ПИО фонда. Како је навео Савет, он се након објаве огласа за продају земљишта Управном одбору ПИО фонда обратио са стручним мишљењем и констатацијом да је одлука о продаји земљишта у Врањској бањи незаконита и донета без стручног мишљења стручне службе Фонда, те да као таква треба бити поништена.

Изражена је и сумња да је у питању унапред организована кампања да се Врањска бања прода по багателној цени имајући у виду чињеницу да је Грађевинска инспекција донела “незаконито решење о рушењу објекта”, те да је Фонд против таквог незаконитог решења по службеној дужности морао да поднесе жалбу и као незаконито поништи. То се није догодило.

Продаја болнице и земљишта за 1,6 милиона евра

Одмах након продаје тог земљишта, кренуло се у продају стационара Специјалне болнице Врањска бања са припадајућим објектима и земљиштем. Реч је о објекту саграђеном још 1880. године, који има статус културног добра са претходном заштитом.

Пре него што је донета одлука о продаји, Министарство привреде је ангажовало овлашћеног проценитеља фирму “Беоцонеx”, која је тржишну вредност објеката без земљишта проценилла на око 2,1 милион евра. Након тога требало је да буде процењена и тржишна вредност земљишта, али се Дирекција за имовину обратила Пореској управи у Врању са захтевом да она процени тржишну вредности поменутих непокретности, што је та пореска филијала одбила.

Како пише у извештају Савета, процену вредности потом је утврдио Градски завод за вештачење из Београда. Њихова процена је да и објекти и земљиште вреде укупно 870.304 евра. То је скоро два пута мање од претходно процењене вредности само објеката. То је била и почетна цена приликом продаје целог комплекса.

Купац је на крају поново био “Миленијум ризортс”, који је и земљиште и објекте платио укупно 1,6 милиона евра.

“Елеметни системске корупције и кординације појединих државних органа са циљем умањења тржишних вредности непокретности које се нуде на продају, са циљем удовољавања жељама унапред виђених купаца, јасно је видљива у случају продаје комплекса непокретности Специјалне болнице за рехабилитацију”, пише између осталог у извештају.

Савет је у том извештају истакао неколико препорука Влади Србије.

У једној од њих пише да се “с обзиром на то да постоје индиције о постојању и извршењу организованог кривичног дела”, Влади предлаже да у случају продаје непокретности у Врањској бањи задужи пре свега Тужилаштво за организовани криминал. Позива се Влада да предузме “законом предвиђене мере за откривање починилаца, као и за њихово процесуирање због свесног умањења њихове тржишне вредности у циљу прибављања противправне имовинске користи трећим лицима”.

Миленијум тим: За куповину у Врањској бањи издвојено непуних осам милиона евра

О приватизацији Врањске бање говорио је у интервјуу за портал Нова.рс Вук Јеремић, председник Народне странке, наводећи да је то један од највећих залогаја, када говоримо о корупцији. Он се такође позвао на извештај Савета за спречавање корупције, да би потом у редакцију портала Нова.рс стигло реаговање “Миленијум тима”.

Како је навела та компанија, Јеремић ће због својих навода бити тужен.

“Г. Јеремић ће морати да објасни тврдњу да је Миленијум ризортс у куповину Врањске Бање уложио 1,885 милиона евра, јер је за ову куповину издвојено непуних осам милиона евра. А сем тога, у развој Врањске Бање биће инвестирано још 90 милиона евра”, навео је између осталог “Миленијум тим”.