Прочитај ми чланак

САСТАНАК У ЧЕТИРИ ОКА: Вучић од Ангеле тражи објашњење за поглавља

0

Мандатар Александар Вучић тражиће у четири ока од Ангеле Меркел објашњење зашто ЕУ није отворила поглавља 23 и 24 са Србијом.

vucic merkel 0Вучић ће се са Меркеловом, како „Блиц“ сазнаје у дипломатским круговима, састати данас на маргинама Конференције о Западном Балкану у Паризу.

– Он ће са Меркеловом разговарати о евроинтеграцијама, реформама које Србија спроводи на европском путу, али ће и тражити објашњење зашто прошле недеље нису отворена преговарачка поглавља 23 и 24, као што је било планирано и очекивано – прича наш извор.

Како наводи, то што поглавља нису отворена, и што ће тај посао бити пролонгиран за јул или септембар, мање-више никога у европским круговима као и представнике земаља чланица није оставило равнодушним, јер су се сви надали управо супротном сценарију.

– Неке земље су се својски трудиле да се то деси 30. јуна, пре свих Холандија, али ни Немачка није била индиферентна. Зато ће ово бити једна од врло важних тема – каже извор „Блица“.

Уочи пута у Париз Вучић је и сам рекао да ће од шефова влада земаља чланица ЕУ тражити објашњење, јасне и конкретне одговоре на питање зашто Србији нису отворена поглавља (23 и 24) за чланство у ЕУ.

– Нека ми кажу да нисмо заслужили, али нека то кажу јасно. Шта то нисмо испунили? Нема нико ко може да каже једно слово. То је хир неких који не могу да гледају Србију која се усправља и напредује. Уверен сам да ћемо добити подршку Немачке и других земаља ЕУ – рекао је Вучић.

Како сазнајемо, Вучић ће током данашњег дана имати више билатералних сусрета. Планирано је да се састане са својим албанским и словеначким колегама Едијем Рамом и Миром Цераром, али и европским званичницима: шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и комесаром ЕУ за проширење Јоханесом Ханом. Такође, у плану је и сусрет са потпредседником Светске банке за Европу и централну Азију Сирилом Милером.