Прочитај ми чланак

ШАПИЋ МОЖЕ У ПАРЛАМЕНТ, а нашао је начин и да избегне прикупљање потписа

0

Председник Општине Нови Београд Александар Шапић изабран је пре два дана за председника Српског патриотског савеза - СПАС.

Док је јавност чекала да се постигне званичан договор представника опозиције о формирању Савеза за Србију, један други савез их је предухитрио. Трећепласирани у трци за градоначелника Београда Александар Шапић јавност је путем друштвених мрежа обавестио о својој новој странци, као и да је изабран за председника.

– Вечерас сам изабран за председника Српског патриотског савеза – СПАС – написао је Шапић на свом Твитер налогу.

Како сазнаје “Блиц”, формирање нове Шапићеве странке почело је одмах након београдских избора. Већина општинских одбора у Београду је формирана, а од јесени ће се исто радити широм Србије.

– Шапић је преузео једну од странака која је већ била регистрована како би избегао компликовану процедуру прикупљања потписа и регистрације и тако уштедео време – наводи извор “Блица” близак председнику општине Нови Београд.

У Регистру политичких партија у Србији, на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе, Српски патриотски савез налази се на 73. месту. Принцип са градских избора, да ће самостално наступати, задржаће и убудуће. То се види и из Шапићевих речи.

Одбио Савез за Србију

Александар Шапић имао је међу првима понуду Драгана Ђиласа да буде део Савеза за Србију, сазнаје “Блиц”. Новоизабрани председник СПАС-а понуду је тада одбио. Клачар подвлачи да је Шапић до сада профитирао и на чињеници да се подједнако дистанцирао и од власти и од опозиције.
– Било би погрешно за његов нов савез да одмах уђе у коалицију јер би на тај начин изгубио своју посебност и аутономију. Треба очекивати да ће са неким мањим странкама остварити сарадњу – објашњава Клачар.

– Наша новоформирана страначка организација самостално ће наступати на свим будућим изборима у Србији – истакао је Шапић.

Он је за “Блиц” појаснио како ће то у пракси изгледати.

– На локалу ћемо бити отворени за коалиције са локалним организацијама са којима се локални циљеви поклопе, а на републичком нивоу ћемо на изборе изаћи самостално – навео је лидер Српског патриотског савеза за наш лист.

Бојан Клачар из Цесида пак сматра да се на основу досадашњег политичког деловања може рећи да ће Шапићев савез позиционирати између десног центра и крајње деснице, односно између СНС-а и Двери или СРС-а.

– Кључна предност Шапића у односу на већину опозиционих странка је висока препознатљивост. Не треба занемарити чињеницу да је Шапић без странке остварио завидан резултат на београдским изборима, а процене су да је на републичком нивоу већ на три до четири одсто гласова и да ће се борити за цензус. Да би то успео, мораће да прошири круг људи и идеја и да изађе из ситуације “оне ман схоw” која је била довољна на локалном нивоу – истиче Клачар.

Како каже, Шапић је на београдским изборима показао видан напредак.

– Пре свега се то односи на комуникацију са бирачима. Испунио је кампању јасним садржајем и циљевима. Спојио је високу препознатљивост са хуманитарним радом и успешном спортском каријером, што му је дало резултат. Упркос бројним кампањама против њега, Шапић и даље нема негативну слику у јавности – наглашава Клачар.

Могућност формирања организације која ће бити активна на републичком нивоу Шапић је најавио у интервјуу који је за “Блиц” дао одмах након градских избора.

– У следећих неколико месеци регистроваћемо странку или покрет на територији целог Београда, па ако се укаже потреба, размислићемо хоћемо ли ићи и на целу Србију. Бићемо тамо где постоји потреба за нама. Даћемо људима могућност у свим општинама да нам се прикључе. Отворићемо врата свим грађанима. Вероватно ће бити и оних који су били у другим странкама и имају знање и искуство у бављењу политиком, али ћемо отворити врата и за све друге – рекао је тада он.

О правцима деловања странке, оријентацији и сарадницима, Шапић ће говорити на јесен.