Прочитај ми чланак

САНДА: ДСС је идеолошка опозиција владајућој Српској напредној странци

0

sanda-dss0„Демократска странка Србије је идеолошка опозиција владајућој Српској напредној странци, а стање у Србији никад није било теже, о чему сведочи пад стандарда и лутање у државној политици.

Потребна је промена курса државног брода, а такву промену може донети једино просвећена, грађанска десница“, рекла је Санда Рашковић Ивић гостујући у емисији „Један на један“ на Радио-телевизији Војводине.

Објашњавајући шта у формалном смислу значи сарадња са Дверима, председница ДСС је рекла да сарадња не значи да се прави нова странка, већ да се ствара нови покрет – национални блок, који за основу деловања има борбу за Србију.

„Национални блок ће имати више актера, а његово језгро чиниће ДСС, Двери и интелектуалци. Сарадња ће се заснивати на противљењу уласку Србије у НАТО и Европску унију, на одбрани Устава Србије који има мана али је последња одбрана цепању Србије. Договорили смо се и око економских питања, као и о потреби за ближом сaрадњом са Русијом. Постоје теме у којима се не слажемо и ту ће странке наставити сопствену политику“, истакла је Рашковић Ивић.

Председница ДСС је појаснила да њена изјава „Крим је Русија, а Косово је Србија“ не значи да она признаје Косово и да одступа од политике територијалног интегритета.

„Они који су брутално прекршили међународно право и територијални интегритет Србије, присиљавају нас да поштујемо територијални интегритет Украјине. Поштујемо међународно право које је веома важно, али треба имати на уму и историјско-културолошки концепт који укључује историјску перспективу. Крим је био руски све до 1953. године када је припојен Украјини и та чињеница не сме да се изгуби из вида“, нагласила је Рашковић Ивић.

Коментаришући оптужбе бивших чланова ДСС да напушта политику неутралности, она је рекла да неутралност остаје стратешки циљ Демократске странке Србије.

„Међутим, пре неутралности ми морамо да се изборимо за суверенитет. Не можемо говорити да смо суверена држава када нам на пример из Брисела стиже Закон о раду који не одговара нашим условима. Олакшано је отпуштање радника, а ми немамо индустрију у којој може да се запосли радник који је остао без посла“, појаснила је она.

Говорећи о могућој сарадњи са Војиславом Шешељем, Рашковић Ивић је рекла да према тој сарадњи има одређене резерве због изјава у којима Шешељ слави смрт, али и због чињенице да ни Шешељ није заинтересован да дође до ње.

„Треба човеку дати време након 12 година малтретирања у Хашком казамату. Био је заокупљен својом одбраном, а сада својим здрављем и опоравком странке. Упркос чињеници да међу нама постоје неслагања и да имамо различиту публику, нећу дозволити да се произведе сукоб са СРС и да се међу нама праве гладијаторске игре“, закључила је Рашковић Ивић.

(РТВ Војводина)