Прочитај ми чланак

ШАБАЦ: Први пут лидери уједињене опозиције пред народом

0

Будући оснивачи Савеза за Србију први пут ће се данас заједно појавити пред грађанима и разговарати са њима у Шапцу.

Из Савеза за Данас поручују да је само прво заједничко окупљање и размена мишљења са људима које ће бити настављено до званичног формирања Савеза.

Фото: Општина Шабац

Осим Зеленовића са грађанима ће у Шабачком позоришту, са почетком од 19 сати мишљења разменити и Драган Ђилас, бивши председник ДС и градоначелник Београда, који је и идејни творац будућег опозиционог блока Савез за Србију, Вук Јеремић, председник Народне странке, Зоран Лутовац, председник Демократске странке, Бошко Обрадовић, лидер Двери, Борко Стефановић, лидер Левице Србије, Јанко Веселиновић на челу Покрета за преокрет, Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије Слога, и Славиша Ристић из Народног покрета Отаџбина. Није најављен Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, који је такође међу оснивачима Савеза.

Борко Стефановић за Данас каже да ће у Шапцу деветорица лидера представити недавно објављени програм од 30 тачака.

– Желимо да чујемо сугестије, критике и предлоге за тих 30 тачака јер сам програм није уклесан у камен. Наставићемо разговоре са грађанима током августа, све до формирања Савеза, а и након тога – навео је Стефановић.

Оснивање Савеза, које је било најпре најављено за мај, одужило се, јер се чекала најпре одлука Народне странке да се прикључи, затим Демократске странке, а прошле суботе покрет Двери је на Главном одбору одлучио да буде један од оснивача. Одлуку о уласку у савез ДСС ће, како је Данас писао, донети у септембру.

Заједнички припремамо план

„Шабац је данас бастион слободе и демократије, и зато крећемо из Шапца. Желимо у финалним припремама за оснивање Савеза за Србију, током августа, да у низу разговора са грађанима заједнички припремимо план наступа целокупне истинске опозиције“, изјавио је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Према последњим најавама, Савез би могао да буде озваничен у септембру, али потврда тога није добијена.

Програм у 30 тачака многи на јавној и политичкој сцени карактеришу као десничарски, националистички, опширан и испразан. Пажњу јавности је привукла тачка пет која гласи:

„Залагање за постизање праведног и одрживог решења за КиМ, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово“, затим тачка шест: „Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о КиМ, у постојећим недемократским условима“. Али и тачка 21 у којој пише: „Неговање најбољих вредности наше традиције и културе, уз стратешки приступ развоју културне политике и заштити ћирилице“, па тачка 22 која гласи: „Заштита права и интереса, као и побољшање положаја српског народа у региону и дијаспори. Неговање и развој посебних веза са Републиком Српском“.

Оно око чега се слажу готово све опозиционе партије наведено је у другој и трећој тачки програма.

„Стварање услова за фер и поштене изборе, без притиска на бираче, без куповине гласова и без коришћења државних ресурса за страначке интересе. Уређивање Јединственог бирачког списка, измена изборног система, модернизација спровођења изборног процеса увођењем могућности електронског гласања и видео-надзора, уз забрану уношења мобилних телефона на свим бирачким местима, формирање надзорног одбора НСРС, прописивање прецизних надлежности изборних комисија, прецизирање надлежности РЕМ-а у контроли предизборних кампања, уз равноправан третман свих учесника у изборима. Процесуирање виновника свих досадашњих изборних манипулација“, пише у другој тачки. А у трећој се наводи залагање за „остваривање пуних медијских слобода, заустављање притисака извршне власти на медије, гарантовање грађанима права на правовремено, објективно, потпуно и непристрасно информисање, са посебном пажњом на заштиту грађана од стварања медијске атмосфере линча, сензационализма, лажних вести, као и заштиту од даљег загађивања медијског простора непримереним садржајима и ријалити програмима. Остваривање пуне независности и непристрасног информисања јавних медијских сервиса“.