Прочитај ми чланак

Руски аналитичар: Или ЕУ или Космет

0

Србија ће у једном тренутку, мада је он далеко, бити принуђена да изабере једно или друго, оцењује експерт Института Европе при Руској академији наука Павел Кандељ.

„Тај избор ‘ЕУ или Косово’ Србија ће несумњиво морати да направи“, каже Кандељ за Тањуг и додаје да је политика „и ЕУ, и Косово“ била „изборно профитабилна“ и да су је зато подржавале тако супротне политичке снаге као што су бивша и садашња власт.

Та политика је, међутим, „мртворођена“ од самог почекта, при чему је и самој Србији то од почетка јасно, уверен је руски аналитичар.

Према његовим речима, лоше је и то што таква политика тера Београд на сталне уступке под притиском Брисела.

„При том, било би добро да се ти уступци дају у замену за несто конкретно, али најчешће се дају у замену за речи и обећања из Брисела“, сматра Кандељ и оцењује да су обећања једини и најмоћнији инструмент политике ЕУ на Балкану.

Кандељ каже да Брисел за следећи корак, датум за преговоре, неће тражити званично признавање независности Косова, али да „све што тражи значи де факто признање незавиности, а најважније је одустати од севера“.

Опција поделе, која би за Србију била најбоља варијанта, више није могућа, „тај тенутак је прошао“, сматра он.

Према његовом мишљењу, Београд има две могућности: да инсистира на своме и задржи контролу над севером у нади да ће се подела некад материјализовати ако се измени ситуација, мада је то мало вероватно.

Друга варијанта је Ахтисари плус уз можда неки посебан међународни статус за манастире, инсистирање на поштовању права Срба, повратку избеглица и решењу питања српске имовине на КиМ, наводи Кандељ.

Резултат, напомиње, зависи од решености Србије да инсистира на своме, мада, с озбиром на курс ка Бриселу, српски политичари „немају реалне ресурсе за отпор, осим да неће формално признавати независност“, оцењује руски аналитичар.

„Засад се то од Србије ни не тражи, али када и ако буде постављено питање пријема Србије у ЕУ, а с обзиром на кризу Уније то неће бити скоро, Србија ће морати да се одлучи“, сматра аналитичар.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, Кандељ каже да косовске власти због подршке запада немају мотива да чине за уступке

„Резултати дијалога зато зависе од чврстине српских власти, а она опет од тога колико им се жури у ЕУ, мада је разумљив страх Србије да не остане сама ван Уније на Балкану“, наводи он и закључује: „Лак избор Београду није остао“.

 

(Танјуг)