Прочитај ми чланак

„Руски амбасадор одбио да се састане с Вучићем због писања медија о протестима“!

0

Након сукоба полиције и демонстраната у Београду, провладини таблоиди известили су да стране обавештајне службе стоје иза протеста а све у циљу "рушења" неприкосновеног председника Александра Вучића. Да би поткрепили теорију о "страном упливу" и обарању режима "са стране" писали су и о хапшењу страних држављана који су учествовали на демонстрацијама.

Према речима адвоката, иако су у питању прекршајна дела, „медији“ су известили о извршењу кривичних дела, а да то није било довољно, показује и чињеница да су београдски таблоиди објавили и копије пасоша страних држављана чиме су прекршили и законе Србије, пише Ал Јазеера Балканс.


Двоје држављана Израела у двадесетим годинама ухапшено је јер су гурали запаљене контејнере и износили шут на улице, што је био још један „доказ“ таблоидима да стране службе стоје иза протеста у Београду. Страно држављанство требало је да докаже да иза протеста не стоји гнев грађана Србије, већ покушај страних агентура да уруше „патриотску власт“.

„Коришћење старе приче“

Међутим, генерал Момир Стојановић, некадашњи директор Војнобезбедносне агенције, каже да је прича о страном упливу увек коришћена када се власт „отуђи“ од народа, а све у циљу остваривања националног јединства и наводи да се исти наратив „користи још од времена Слободана Милошевића“.

– То учествовање на демострацијама и гурање контејнера, то једноставно стране службе не раде. Појачане активности, у смислу очувања на власти или рушења са исте Александра Вучића, то једноставно нема везе – наводи Стојановић.

Према његовим речима, страни центри моћи јесу перманентно присутни на Западном Балкану, као и у свим осталим земљама где имају интерес, али је њихово деловање знатно другачије од оног што провладини медији пласирају јавности.

– Они се баве политичко-економским кретањима на Западном Балкану и интересантни су им људи који одлучују о тим сферама. Штавише, њима је занимљиво да на кључне позиције доведу људе који су им лојални, а који су, морам рећи, одавно позиционирани у Србији. Никакво гурање запаљених контејнера и изношење отпада на улице – категоричан је Стојановић.

Даље наводи да су протести у Србији изазвани незадовољством грађана, а не инструкцијама из иностранства.

– Као неко ко је дуго радио у сектору безбедности могу рећи да грађани осећају да су покрадени на изборима, да много тога није у реду у земљи и да је то резултирало протестом. Хапшење страних држављана једноставно није у сврху одбране безбедности наше земље већ за заштиту власти.

„Прекршена права страних држављана“

– Наше службе безбедности од 2012. године не служе ономе чему су намењене већ служе у политичке сврхе. Управо „радикалска“ свест која преовладава у владајућој структури, а међу којима је и председник републике, каже „нас цео свет мрзи, неко са стране угрожава власт“, што никако није тачно – закључио је Стојановић.

Ситуацију додатно компликује и то што су таблоиди блиски властима у Београду прекршили Закон о заштити личних података јер су објавили скениране пасоше страних држављана.

– Страним држављанима, иако су учинили прекршај, прекршена су права која морају да се поштују. Прекшена су права окривљених у прекршајном поступку и никако није смело да дође до објављивања њихових личних података и скенирања њихових пасоша. То је кривично дело које се гони по службеној дужности пошто је је Закон о заштити личних података овде прекршен – каже председница Комитета правника за људска права Катарина Голубовић.

Она даље наводи да се може говорити и о антисемитизму и ксенофобији:

– Поред тога што је на овакав начин извршено кривично дело, морамо да кажемо да се на овај начин, приказивањем чињеница, да су у питању страни држављани, Израелци, те да се алудира на њихово порекло из Киргистана и Украјине, управо се желело показати да су у протесте умешани неки страни елементи. Тиме се заправо чини много већа штета, не само лицима, већ и по народ Србије где се поново шири ксенофобија од стране највиших државних функционера.

Ударац међународној репутацији Србије

– Ми смо имали прво обраћање кроз таблоиде, кроз тај таблоид Курир, а онда и путем налога заступника Марјана Ристичевића на Твитеру, а онда и самог председника Републике Вучића на ТВ Пинк. Ово је велика штета, посебно имајући у виду да су у питању Јевреји који су кроз историју били жртве ксенофобије – додаје.

Голубовић поручује да ће инцидент привођења грађана Израела и њихово „профилисање у јавности“ неминовно утицати не само на односе са Израелом, већ и на међународну репутацију Србије.

– Ми морамо да схватимо да су се организације, које се баве сузбијањем антисемитизма, већ интересовале уопште за овај случај, с обзиром на то да се о лицима није дуго знало где су. Центар за истраживање о Холокаусту распитивао се о њиховој судбини и сигурна сам да ће бити рекација на ово што се десило – закључује Голубовић.

Политички аналитичар и политиколог Цвијетин Миливојевић каже да су провладини таблоиди данима пласирали теорије да иза протеста стоје тајне службе Русије, Украјине, Хрватске, Израела и Црне Горе.

– То су медији за које се поуздано зна да су блиски врху режима. Они су фактички глас режима. Тако се и треба гледати ти текстови, као поруке. И то као негативне поруке тим земљама – каже Миливојевић.

Порука руског амбасадора

Миливојевић наводи да је такво извештавање медија непрофесионално, али и да постоје последице текстова који се користе за „унутрашњу“ употребу.

– То је врло непрофесионално, но, ако гледамо са становишта дипломатије, то је скандалозно. Кад смо код тога, ту су поименично поменута два опозициона политичара како они руским новцем плаћају демонстранте који руше државу. Неки од високих дипломата тих земаља су реаговали – каже Миливојевић.

Као пример реакције дипломата, Миливојевић наводи амбасадора Русије у Београду Александра Боцана-Харченка.

– Амбасадор је послао директну поруку тиме што је одбио да се састане са председником Вучићем, иако се то другачије описало у српским медијима. Речено је да Вучић није имао времена, иако се десило управо супротно. Приметили смо да је и Хрватска реаговала путем медија блиским властима у Загребу, затим Црна Гора – рекао је он и закључио:

– Гледајући са становишта шта јесу надлежности полиције, није ништа спорно ухапсити било чијег држављанина који је запалио контејнер, међутим, озбиљна држава која држи до себе, хапшењем страног држављанина не оптужује земљу порекла да стоји иза протеста – заклучује Миливојевић.