Прочитај ми чланак

РУСIJA: БиХ не треба гурати у правцу ЕУ

0

Russia Daily Life
Русија је одбила да подржи продужење мировне мисије Европске уније у Босни и Херцеговини и уздржала се од гласања.

Русија је свој став образложила тиме да грађане БиХ не треба гурати у правцу Европске уније, наводи АП.

Остале чланице Савета безбедности УН гласале за то да се ова војна операција продужи за годину дана.

Истакнута је пуна подршка улози високог представника Инзка, који надзире имплементацију мировног споразума, те се подсећа како је он „коначни ауторитет за примјену споразума“.

„Поздрављамо намеру Еуропске уније да задржи војну мисију АЛТКСЕА од новембра 2014. године те даје дозволу државама чланицама које раде или сарађују с ЕУ да на раздобље од идућих 12 месеци успостави мултинационалне стабилизацијске снаге ЕУФОР АЛТКСЕА као правног наследника СФОР-а под заједничком командом и контролом. Те снаге имају главну мировну стабилизацијску улогу под војним одредбама Дејтонског споразума“, наводи се у резолуцији Већа безбедности.

‘Лидери желе земљу довести до пропасти’

„Ужаснут сам што неки лидери још увек вређају интелигенцију властитих грађана, мислећи да ће причом о отцепљењу, поделама и мржњи сакрити властити неуспјех да им осигурају бољи живот.

ДОДИК О ПОНУДИ

Оно што сам чуо од стране амбасадора дјелује као једна меканија понуда за кретање БиХ ка ЕУ.
Али управо та дефиниција ‘институционалне и друге реформе’ представља проблем, наравно и ја сам већ тада рекао њима да ништа што би представљало пренос надлежности и новоконституисање органа на нивоу БиХ за нас није прихватљиво и да би то било задирање у уставни поредак.
А Устав БиХ је нешто што се веома тешко мијења и ми нисмо спремни да Република Српска изгуби своју институционалну надлежност за било које питање и да то преместимо у надлежност БиХ, рекао је за београдски лист Данас председник Српске Милорад Додик.

Док они раде на дугорочној стратегији да земљу доведу до пропасти како би оправдали њено разбијање – са свим ризицима које таква стратегија носи са собом – младим људима пролази време без образовних и професионалних могућности које нуди живот у функционалној земљи“, рекао је Инзко.

„Последњих месеци су се увек и изнова понављали позиви на референдум о отцепљењу, морао сам одговорити подсетивши људе на чињенице: према Мировном споразуму, ентитети немају право на отцепљење.

Желио бих још једном јасно рећи: неће бити новог исцртавања граница“, нагласио је Инзко.

Значајно мјесто у Инзковом извјештају има председник Републике Српскае, Додикова политика и реторика, али и деловање СНСД-а на државном нивоу.

„Надлежан сам за Дејтонски споразум, а он не предвиђа да се нове границе повуку.

Нема нових граница, нема таквих могућности. Било је ставова из Републике Српске да ће бити отцепљења и референдума те сам зато морао да будем потпуно јасан у том погледу“, поручио је Инзко.

Није желио говорити о томе тко ће формирати власт у ентитетима и на државном нивоу, али је указао како сви који буду ушли у власт имају исти циљ, а то је да се „БиХ брже приближи ЕУ“.

„Најважније је питање – економија. Свима кажем да учине пуно више за економију.

Нека буду министри они који знају нешто о економији, који знају шта је један плус један“, указао је Инзко.

(Танјуг, Ал Џазира, Данас)