Прочитај ми чланак

РТС крши упутство РРА и Закон о избору народних посланика

0

rra

Уколико РТС од данас не поступи тако да се примедбе Двери отклоне, бићемо приморани да институционално и ван институционално остваримо законом гарантована права!

Покрет Двери упутиће данас допис РРА са захтевом да интервенише због тога што се РДУ РТС не придржава општег обавезујућег упутства РРА. Двери од РРА траже да против одговорних лица у РТС-у, као и самог РТС-а, покрене одговарајуће поступке како би заштитила све учеснике изборног поступка и довело их у равноправан положај.

Покрет Двери је јуче упутио и допис уредништву информативног програма РТС и господину Ненаду Љ. Стефановићу у коме се указује да се РТС не придржава општег обавезујућег упутства РРА. У допису смо изнели примедбе на заступљеност листе ДВЕРИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ на РТС у оквиру предизборног програма, нарочито у предизборном блоку у оквиру централне информативне емисије ”Дневник 2”.

Истичемо да на дан проглашења листе, 15.фебруара у предизборном блоку није ни споменуто да је РИК прогласила изборну листу број 9, ДВЕРИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ, док је 16. и 17. фебруара прилог о нашој листи био краћи од свих других изборних листа и трајао само 17 секунди. С друге стране, коалиција СПС-ПУПС-ЈС је 16.фебруара чак представљена појединачно у предизборном блоку РДУ РТС-а, па је та једна листа добила 1 минут 11 секунди, а листа Двери 17 секунди.

Двери у јучерашњем допису захтевају од јавног сервиса и да поштује Закон о избору народних посланика који налаже да се организују емисије којима се обезбеђује јавно сучељавање изборних програма подносилаца изборних листа и кандидата са тих листа. Двери стога траже да РТС омогући јавно сучељавање представника Изборне листе ДВЕРИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ са осталим учесницима у изборној трци за републички парламент.

Уколико РТС од данас не поступи тако да се примедбе Двери отклоне, бићемо приморани да институционално и ван институционално остваримо законом гарантована права!

(Двери)