Прочитај ми чланак

РИК потврдила крађу на изборима јуна 2020.

0

Некадашњи одборник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, Марко Јакшић, добио је писмену потврду од Републичке изборне комисије да је на последњим парламентарним изборима у јуну 2020. године, непозната особа гласала уместо њега, чиме је ова институција потврдила крађу.

– Случајно отворим непожељну пошту и најзад ме сачека одговор РИК-а (на захтев који сам упутио неколико пута). И имам шта да видим. Најзад имамо конкретан доказ њихове крађе и дрскости. Да гласају за неког ко сигурно бојкотује. И довољан за кривичну пријаву против чланова БО – написао је Јакшић на Твитеру и додао:

– Дрскост лопова из СНС/Српске, осим тога што су крали до тих граница да је на мом бирачком месту од 662 уписана бирача „гласало“ 592 (толико није ни на референдуму 2006) и свега 514 гласова за СНС ишла је на изборима 21.06.2020. до те границе да чак гласају и за мене?!? Осилили се – констатовао је.

Јакшићев случај прокоментарисала је и потпредседница Странке слободе и правде, Мариника Тепић:

– Ово је до сада најјачи доказ крађе гласова на изборима! И то из руку РИК-а. Црно на бело да је неко други гласао уместо „вас“, као што је уместо Марка.

Тепићева је поставила и неколико питања: Колико их је још било? Колико су гласова овако украли? Ко је навео те људе на кривично дело? Ко би да добије по прстима?

Подсетимо, парламентарне изборе у јуну прошле године, које је бојкотовао део опозиције, обележиле су бројне неправилности. Шеф посматрачке мисије ЦРТА, Раша Недељков, навео је да су посматрачи те мисије забележили неправилности на осам до десет одсто бирачких места што је како је рекао, дупло више него на изборима 2016. и 2017. године.

– Неправилности су у највећој мери биле усмерене на подизање излазности и без њих, она би мања за око пет процентних поена, односно износила би око 44-45 одсто – рекао је Недељков, додавши да је то био „најлошији изборни процес“ ког је посматрачка мисија ЦРТА до тада анализирала.