Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ Договор Русијe и Турске у вези Србије

0

Србија мора да буде највећа сила на Балкану... Ово је суштина Путиновог и Ердогановог договора који подразумева кључну улогу наше земље у овом делу Европе, и то на војном, економском и политичком плану.

Како открива Српски телеграф, председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган чврсто стоје иза оваквог плана, који би, према оном што су осмислили, могао потпуно да промени геостратешку и привредну мапу Балкана. У добро упућеним дипломатским круговима током претходна два дана могло се чути да почасти које су двојица државника моћних у светским оквирима упутила Александру Вучићу нису случајне, баш као ни учесталост њихових сусрета. Напротив, наши саговорници објашњавају да се ради о јасној поруци Србији, суседним земљама (пре свега БиХ, Албанији и Хрватској), али и западним силама.

ПОСЕБНЕ ПОЧАСТИ

Подсетимо, председник Србије биће уз израелског премијера Нетањахуа једини страни државник на војној паради у Москви 9. маја, а вече пре тога разговараће са Путином у четири ока без преводиоца. С друге стране, Ердоган му је приредио два свечана дочека, у Истанбулу и Анкари, лично му изашавши у сусрет и постројивши пред њега чак и коњички одред, што чини веома ретко.

Анђелковић: Русија и Турска заједнички преузимају иницијативу и контролу на Балкану, треба им нека централна држава да буде копча

– Путин и Ердоган разрадили су до детаља три тачке сценарија за оснаживање Србије. Што се тиче војног аспекта, кључну улогу одиграће Русија, која ће после мигова-29 наставити да нам испоручује моћно оружје, ракетне системе, оклопна возила, хеликоптере… У опремању Војске Србије учествоваће и Белорусија. Економски, Москва и Анкара ће нас укључити у изузетно важан пројекат гасовода „Турски ток“, чиме ћемо постати регионална енергетска сила, док ће Турска интензивно улагати у нашу земљу (погледајте оквир, прим. аут.) – објашњава саговорник Српског телеграфа близак руским дипломатским круговима.

Шта је договорено са Турском

– Бесцарински извоз говеђег меса, са квотом од 5.000 тона. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је био члан делегације, рекао је да је то од изузетног значаја за српско сточарство

– Велики инфрастуктурни пројекти, укључујући и ауто-пут Београд-Сарајево

– У идућих пет година Турска отвара 15-20 фабрика у Србији, највише на југу земље

– Турска грађевинска компанија „Ташјапи“ навелико ће градити по нашој земљи

– Ширење листе производа за бесцаринску трговину

– Удвостручавање робне размене у идућих пет година

– Помоћ Србији да пласира робу у муслиманске земље

Коначно, открива наш извор, двојица председника стаће и политички иза Србије, чврсто инсистирајући на томе да ниједна иоле важнија одлука у региону не може да буде донета без нас.

– То Русија и Турска, наравно, не раде из љубави, већ зато што им се Србија показала као најпоузданији савезник на Балкану. Уз то, ваша земља је највећа и реално најснажнија иако је окружена чланицама ЕУ и НАТО – објашњава наш саговорник.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сигуран је да Русија и Турска имају овакав план за Србију.

– Још 2009. године, током посете Русији, Ердоган је рекао да Русија и Турска треба заједнички да преузму иницијативу и контролу на Балкану. Јасно је да им треба нека централна држава која би била копча. Једино Србија то може, поред тога што је стратешки партнер са Русијом и изванредан партнер са Турском. Тако би се на Балкану успоставио нови однос снага.

 

Ретка част, постројен одред коњице за Вучића у Анкари

Реџеп Тајип Ердоган јуче по подне је приредио посебан свечани дочек Александру Вучићу испред председничке палате у Анкари иако га је претходног дана лично дочекао на аеродрому у Истанбулу. Турска коњица са српском заставом на челу предводила је колону којом је председник Србије дошао испред палате, а почасни батаљони коњице и гарде постројили су се испред Вучића, што је почаст коју Ердоган изузетно ретко приређује својим гостима.

Председник Вучић поздравио је војнике на турском са „Мерхаба аскери“.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ИНТЕРЕС

Сличан став има и аналитичар из БиХ Џевад Галијашевић.

– Очита је у политици Русије и Турске заједничка жеља да Балкан остане стабилан и миран. А Србија води управо такву политику. Економска сарадња са Турском, као и са Русијом у сфери одбране, нешто је што значи стабилност целог региона и добра вест за Србију, БиХ и РС.

Економиста Миладин Ковачевић констатује да је економска сарадња са Турском веома значајна.

– Са том земљом је договорена широка лепеза кооперација, која гарантује све снажнији интензитет међусобне сарадње и ширење инвестиција. То је нешто што за Србију значи допринос расту, који дугорочно осигурава јавне финансије и предупређује ризике. За нас је то велика шанса.