Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ МЕДИЈИ: Поповић буши Вучића, повезао се са кумом Драгана Ђиласа

0

На политичкој сцени вербални сукоб председнице Владе и министра без портфеља задуженог за иновације, Ненада Поповића већ неколико дана привлачи пажњу јавности. И даље стоји отворено питање: да ли је у тиму Ане Брнабић наступила криза?

На смиривање тензија позива и шеф државе, Александар Вучић, који каже да би страначке требало одвојити од изјава које се дају са министарске функције. Аналитичари, ипак, у последњим догађајима „читају“ сукоб две струје у Влади – оне из Москве и струје која долази из Брисела, а смену министра Поповића не виде као опцију.

Криза у Влади или пролазне трзавице? Тачку на епизоду политичког препуцавања између премијерке и министра Ненада Поповића око Бриселског споразума, данас ставља председник државе, лично.

Александар Вучић не види злу намеру у вербалном сукобу Брнабић – Поповић и позива их да решење постигну разговором.

„Рекао је да је Бриселски споразум мртав, да ли је мртав или није – није његово да процењује. Има право као лидер политичке партије, то је опет у реду. Да ли смо ми завршили са европским интеграцијама или не – није његов посао да процењује у Влади, може као лидер политичке партије, али као лидер политичке партије која је у Влади – треба да се консултује са председницом Владе. При том не мислим да је он имао Бог зна какву злу намеру, Бог зна какву лошу намеру. Тако да верујем да ће те ствари бити у реду“, каже Вучић.

За разлику од председника Србије, поједини министри нису били расположени да коментаришу актуелну ситуацију у Влади…

„Каква криза Владе“, каже министар Зоран Ђорђевић.

Н1: Како тумачите ове изјаве?

„Немојте…“, каже Ђорђевић.

Али, има и оних који потврђују да је Европска унија стратешко опредељење Србије.

„Не бих рекао да је мртав у контексту културе, то су процеси сложени дугачки, ја не бих коментарисао друге ствари, у раду сваке Владе је…“, каже министар Владан Вукосављевић.

Н1: Да ли остајемо на том путу европском?

„Па то је опредељење Владе…“, каже Вукосављевић.

А да ли је противљење Ненада Поповића за Ану Брнабић и заиста изненађење, будући да је лидер СНП у Владу Србије ушао као нескривени руски лобиста? Аналитичар, Цвијетин Миливојевић за Н1 каже да се од тренутка формирања Владе јасно видело да су одређеним кадровима подмирени интереси Вашингтона, Брисела, али и Москве.

„У овом сукобу између господина Поповића и госпође Брнабић, који иначе није први сукоб, можете тачно да читате да је реч о сукобу између неког ко је близак Москви, против неког ко је фоторобот модерног, условно речено – проевропског политичара на месту председника Владе, а ни она није аутохтони избор бирачког тела у Србији, као што на другој страни имамо такође неке министре за које се јасно зна да су фактички ту где су захваљујући, пре свега, жељи неких центара моћи – Вашингтона или Брисела…“, каже Миливојевић.

Сукоб је незаобилазна тема и у таблоидима. Да Ненад Поповић није случајно кренуо у „агресивно“ изношење ставова који су супротни политици Владе, пише „АЛО“, али тај лист и сазнаје да је министар преко страних служби повезан са кумом Драгана Ђиласа.

„АЛО“ наводи и да Поповић прети преласком у опозицију. За аналитичаре такав сценарио има готово једнаке шансе колико и опција да Поповић буде смењен.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!