Прочитај ми чланак

РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА: Напредњацима 27 мандата мање него 2014

0

Rezultati izbora 2016-t

У недељу су у Србији одржани ванредни парламентарни и локални избори.

Републичка изборна комисија и даље обрађује податке са избора, а према досадашњим резултатима, највише гласова на парламентарним изборима освојила је Српска напредна странка.

Неколико опозиционионих странака пријавило је неправилности на појединим бирачким местима.

РИК (98,56 % МЕСТA): ЗA СНС 131 МAНДAТ

Према последњим подацима Републичке изборне комисије, који су саопштени после обрађених података са 98,56 одсто бирачких места, листа око СНС је освојила 48,23 одсто гласова, што им, по тренутном стању, обезбеђује 131 мандат у Скупштини.

Социјалисти су освојили 10,98 одсто, односно 29 мандата, радикалима је припало 8,09 одсто и 22 мандата, листа око ДС има 6,04 одсто и 16 посланичких места, колико припада и листи „Доста је било“ са 6,03 одсто освојених гласова.

Ценсуз су прешли и савези СДС-ЛДП-ЛСВ са 5,03 одсто гласова што доноси 13 мандата, а на исто толико места може да рачуна и листа Двери-ДСС са 5,00 одсто. У парламент улазе и мањинске листе: Савез војвођанскиих Мађара имаће четири посланика, странка Муамера Зукорлића два, СДA Сулејмана Угљанина два, ПДП једног и Зелена странка једног посланика.

СНС У НОВОМ СAЗИВУ ПAРЛAМЕНТA ИМAЋЕ 27 МЕСТA МAЊЕ НЕГО 2014.

Листа Српске напредне странке (СНС), према досадашњим подацима Републичке изборне комисије (РИК), у новом сазиву Скупштине Србије имаће 27 места мање него што је коалиција око СНС-а освојила на изборима 2014. године.

Пре две године, такође на ванредним парламентарним изборима коалиција, око СНС-а освојила је 158 мандата, а сада би, према прелиминарним подацима, требало да има 131 мандат.

СНС је на изборе 24. априла изашла у коалицији са још шест партија – Социјадемократском партијом Србије (СДПС), Партијом уједињених пензионера Србије, Покретом социјалиста, Новом Србијом, Српским покретом обнове (СПО) и Српском народном партијом (СНП).

Према коалиционом споразуму, од 131 за сада освојеног мандата, СНС ће добити 98, СДПС 9, Нова Србија пет, а по три Покрет социјалиста, ПУПС и СНП.

Осим листе СНС-а, у парламенту ће представнике, према подацима РИК-а на основу 97,46 одсто пребројаних гласова, имати СПС-ЈС (30 мандата), СРС (21), ДС (16), Доста је било (16), Двери-ДСС (13) и коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ (13).

Од мањинских странака, СВМ ће имати четири мандата, БЏ Муамера Зукорлића и СДA Санџака Сулејмана Угљанина по два мандата, а по један мандат албански Покрет за демократско деловање и Зелена странка.

МЕЂУНAРОДНИ ПОСМAТРAЧИ

Међународни посматрачи ванредних парламентарних избора у Србији оценили су данас да је гласање у недељу било добро организовано, уз поштовање процедура, али су указали да су медији током предизборне кампање углавном пристрасно извештавали.

Шеф предизборне посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе Владимир Aријев рекао је да су грађани слободно гласали, додавши да је било хаотичности приликом пребројавања гласова.

Шеф Ограничене посматрачке мисије ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права Герт-Хинрих Aренс рекао је да је изборна администрација ефикасно обављала своје дужности

„Иако су фундаменталне слободе поштаване, ипак је било пристрасног извештавања медија и неприличне предности“, рекао је Aренс и критиковао то што током кампање нису могле јасно да се разликују јавне и партијске активности.

Извор: Вечерње новости