Прочитај ми чланак

„Комерсант“: Реалан корак Србије ка независности Косова

0

Moskvae(Блиц)

Србија је направила реалан корак према независности Косова, у замену за реалну аутономију за косовске Србе, што Београду отвара пут према интеграцији у ЕУ, оцењује данас московски дневник „Комерсант“.

Лист пише да је ту „болну одлуку“ Београд донео после недавне посете премијера Србије Ивице Дачића Москви.

– Сада ће ту одлуку многи Срби схватати као усаглашавање с Русијом, која ће тиме индиректно поделити одговорност са Београдом – оцењује Комерсант.

Овај лист међутим додаје да је Москва током Дачићеве посете заузела „веома уздржану позицију у односу на Косово“. Русија је ставила до знања да ће подржати било коју одлуку коју Србија донесе, али да је неће сама гурати, напомиње лист.

– Позиција Русије о Косову је доста прагматична, тим пре што је све претходне године Београд сам водио преговоре са ЕУ о томе – наводи Комерсант.

Тај лист подсећа да су и Београд и Приштина оценили споразум као сопствену победу, и да обе стране имају право на те тврдње. Београд је добио уступак Приштине по многим питањима, чиме је аутономија Срба на Косову постала реалнија, а Приштина је добила сагласност Београда за нормализацију односа и чланства Косова у медјународним организацијама, што је огроман корак на путу признања Косова, наводи овај лист.

И „Росијска газета“ пише да и Београд и Приштина интерпретирају постигнути споразум у своју корист.