Прочитај ми чланак

Развојни пут Минпукија: Изјаве за памћење

0

Најоданији слуга Александра Вучића, његов имењак Вулин, тренутно у министарској фотељи МУП-а, остаће упамћен по многобројним изјавама које је давао медијима током политичке каријере.

Прве политичке кораке Вулин је направио у Југословенској левици (ЈУЛ) Мирјане Марковић. Вулин је носио мајице са ликом Че Геваре, фурао рокерски имиџ, имао дугачку косу и представљао се као антиимперијалиста.

Једну од првих изјава по којој је остао упамћен, Вулин је дао 1997. године, током грађанских протеста у Београду, када је полиција употребила водене топове против демонстраната.

– Приговарају што је полиција на минус 10 степени воденим топовима поливала демонстранте. Па, неће ваљда топлом водом да их поливају – изјавио је тада Вулин и показао прве знаке патологије која ће касније испливати на површину.

Затим се Вулин повукао из ЈУЛ-а, 1998. године, када је та партија склопила коалицију са Српском радикалном странком.

– Мени је тешко да поверујем било шта човеку који је, по личном признању, до сада мењао своју веру у комунизам, Југославију, свог кума Вука Драшковића – рекао је тада Вулин о лидеру радикала Војиславу Шешељу, не слажући се са његовом десном политиком.

Током агресије НАТО пакта на СРЈ, Вулин је избегао војну обавезу, а као разлог је навео следеће:

– Ја сам се пријавио у добровољце, отишао у Бубањ поток, провео тамо једно време, али једноставно нас је било превише, поготово мог ВЕС-а. Тражили су противавионце, а не пешадију.

Међутим, схваћено је да лаже, јер је 2017. године, током обиласка касарне ”Војвода Живојин Мишић“, у својству министра одбране, изјавио да га је војна комисија одбила за служење војног рока због високе диоптрије. Сваком ко се иоле разуме у војску, поставља се питање, како је Вулин могао 1999. године, имати ВЕС (Војно-евиденциона специјалност), ако га је комисија одбила за служење војске због диоптрије?!

Вулин је 2019. године, „одслужио“ војни рок и прошао војну обуку за само 15 дана.

Ипак, по оснивању Српске напредне странке, Вулин је свој Покрет социјалиста везао управо за њу што му је коначно, 2012. године, утрло пут ка политичким функцијама. Испоставило се, како је Вулин испричао, да је он велики пријатељ са Александром Вучићем, за чију судбину је везао и сопствену.

Од тада, Вулин се преобраћа у спроводника неолибералне политике пљачке државних ресурса, кресања јавних издатака и приватизације. Као илустрацију тога, остаје изјава о смањењу пензија, коју је спровео његов господар, 2013. године, упркос обећању да то неће чинити.

– Ако држава може да повећа пензије, онда може и да их смањи – изјавио је Вулин не трепнувши.

Како се овај вајни левичар залаже за права обесправљених и експлоатисаних, сведочи и његова изјава о примаоцима социјалне помоћи.

– Социјална помоћ није трајна категорија и то не сме да буде стање. Примаоци социјалне помоћи ће морати да раде одређени број сати. Они могу да раде и да бар једним делом врате друштву онолико колико се друштво труди да обезбеди њима – рекао је Вулин без трунке срама.

За све то време, док су се људи мучили и патили због његове политике, Вулин се кућио у елитном делу Београда, а када је афера откривена, вадио се „тетком из Канаде“. Цена стана од 107 квадрата, недалеко од београдске пијаце Ђерам, износила је 229.620 евра, а паркинг место у истој згради 15.000 евра – укупно 244.620 евра.

– Тетка из Канаде ми дала 205.000 евра за стан – устврдио је Вулин, за којег је Агенција за спречавање корупције утврдила да није имао легално стечен новац за куповину стана, те није пријавио назначену своту поменутој Агенцији.

– Задатак ове генерације политичара да створи “српски свет”. Не будемо ли га ми створили, бојим се да следећу генерацију Срба нећемо ни дочекати – покушао је Вулин да објасни свој нови политички концепт.

Сви ови наступи Вулина праћени су веома чудним, благо речено, понашањем у јавним наступима. Хистерија, еуфорија, непримерене гестикулације, изгубљеност у простору и времену, збланутост… само су неки облици понашања дотичног у јавности, што је отворило приче да је вишеструка личност и да се налази под дејством недозвољених супстанци. Говоркања су подгрејана када је истренирани пас за проналазак дроге мађарске полиције залајао на Вулина, који се у Србији представља као противник опојних супстанци.

– Хапсићемо и за пет грама, за један џоинт ћемо вас хапсити. Један џоинт – шест месеци, нећеш ми бити на улици да ми трујеш децу. Шест месеци-шест месеци, колико могу ја ћу дати – рекао је Александар Вулин, који је окопавао земљу на највећој плантажи марихуане у Европи „Јовањица“.

Такође, Вулин воли да парадира у униформама оружаних снага и припадника безбедности, покушавајући да прикаже себе као неког ко непрестано бди над безбедношћу Србије. А да би себи дао на значају, приграбио је и чин пуковника српске полиције, одмах по ступању на дужност министра унутрашњих послова.

Укратко, то би био развојни пут овог правог бисера српске политичке сцене, који је стицајем несрећних околности добио прилику да управља нашим животима и одлучује о судбини милиона.