Прочитај ми чланак

РАСИМ ЉАЈИЋ: Сулејман Угљанин злоупотребио скуп подршке турском народу

0

БЕОГРАД - Лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расим Љајић оценио је да је скуп у Новом Пазару, који је замишљен као подршка турском народу због свега што се последњих месеци дешава у Турској, претворен у промоцију СДА и Сулејмана Угљанина.

1

БЕОГРАД – Лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расим Љајић оценио је да је скуп у Новом Пазару, који је замишљен као подршка турском народу због свега што се последњих месеци дешава у Турској, претворен у промоцију СДА и Сулејмана Угљанина.

Љајић је за данашње Вечерње новости оценио да су вијорење турских застава и поруке које су се чуле на скупу 7. августа бациле сенку на догађај који је, како је рекао, био другачије замишљен. Љајић је раније заједно са странкама СДА и БДЗ Муамера Зукорлића подржао скуп који је организован у недељу у Новом Пазару.

„Скуп је иницирало удружење студената који студирају или су некада студирали у Турској и услов за наше учешће био је да то не буде политичка и страначка манифестација. У Новом Пазару готово да нема породице која нема неке родбинске везе са неким у Турској, много људи живи од трговине с Турском, која је значајно инвестирала у српску привреду. Сматрали смо да би наше одсуство са скупа било, ако ништа друго, ирационално и неморално“, рекао је Љајић на питање откуд СДПС у друштву Угљанина и Зукорлића.

Љајић је рекао да је договор који су прихватиле све странке био да не буде турских застава.
„А ако их буде, да буду заступљене у истој мери као и српске. Међутим, све се отело контроли. Нисам лично присуствовао скупу, нити чуо непримерене повике, али ако се то десило, онда је то још један аутогол“, казао је Љајић.

2

Фото: Драгана Удовичић

Скуп под називом „Подржимо Турску и вољу њеног народа“ организовала је неформална група грађана Друштво пријатеља Турске, а подржале су га три најјаче бошњачке партије у том граду, Санџачка демократска партија чији је Љајић оснивач, Странка демократске акције (СДА) Санџака Сулејмана Угљанина и Бошњачка демократска заједница Санџака (БДЗС) Муамера Зукорлића.
Окупљени су преко видео-бима директно пратили велики митинг подршке Ердогану у Истанбулу, као и његово обраћање, а на бини су се вијориле заставе Србије, Турске и Санџачких Бошњака.

На скупу је прочитана порука амбасадора Турске у Србији Мехмеда Кемала Бозаја, као и бројна писма подршке, а присутнима су се осим организатора обратили и студенти из тог града који студирају у Турској.

На крају скупа је упућена дова (молитва) турском народу.