Прочитај ми чланак

РАМУШ ПОЧЕО ДА исцртава међу!

0

Власти у Приштини противно досадашњим договорима, интензивно прикупљају документацију потребну за, како кажу, демаркацију "границе" са Србијом

ПРИПРЕМАЊЕ Приштине да обележи граничну линију са централном Србијом је прављење рачуна без крчмара, јер било какво исцртавање међа подразумева претходни уговор двеју страна.

Чланови комисије ткозване косовске владе за демаркацију границе, међутим, већ су саопштили да су њихове припреме почеле прикупљањем документације.

– Припреме у комисији, прикупљањем фактографске документације и израдом стратегије почеле су на захтев косовског премијера Рамуша Харадинаја. У овој ситуацији постоје одређене промене граничних линија које су се десиле у одређеним периодима. Али све ове промене, које су се дешавале на граничној линијi, покривене су документацијом – рекао је председник те комисије Шпејтим Булићи.

У Приштини се, такође, очекује да корекција граница буде тема на следећем састанку Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучића у Бриселу почетком септембра.

Процедура при демаркацији граница, како нам објашњава професор међународних односа Бојан Милисављевић, подразумева билатерални уговор и потпуну сагласност двеју страна о постављању границе, односно, о делимитацији.

– После тога се граница обележава на терену и то је демаркација. Претпостављам да је то што раде у Приштини припрема њихове аргументације пред нову рунду дијалога и ништа више од тога, јер без сагласности двеју страна не може ништа да се постигне – каже Милисављевић.

Поводом најновијих најава из Приштине везаних за „границу Косова и Србије“, шеф дипломатије Ивица Дачић у понедељак је рекао да је Косово једнострано прогласило независност, али да о демаркацији не може да одлучује на исти начин и да активности у том смеру неће бити док се не постигне договор.

– Постоји административна линија коју скоро 20 година контролише Кфор. Ако неки мисле да је компромисно решење да добију Прешево, Бујановац и Медвеђу, они онда не разумеју ситуацију у којој се налазе. Трагамо за креативним решењем, што би рекла америчка администрација. Ако Србија услед разграничења добије север Косова, то би било затварање пута такозваној Зеленој трансверзали. Север Косова је препрека томе.

ЧЕРЧИЛ И РЕФЕРЕНДУМ

УПИТАН за референдум о могућем решењу за КиМ, Дачић је цитирао Черчила и рекао да се налазимо „на крају почетка тог преговарачког процеса“:

– Веома је важно о чему се гласа на референдуму. На неким референдумима постављано је питање које није било реално.

Шеф дипломатије данас ће боравити у Русији, где ће се у Сочију срести са својим колегом руским министром спољних послова Сергејем Лавровом са којим ће разговарати о билатералној сарадњи, регионалним и међународним темама.

И ГАНА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ?

ГАНА ће дефинитивно размотрити раније донету одлуку о признавању једнострано проглашене косовске независности – изјавила је у понедељак у Београду министарка спољних послова те земље Ширли Бочвеј.

– Знам да је одлука која је донета била препрека развоју наших односа. Али ми смо овде, нисмо отишли на Косово. Нико из наше владе није посетио Косово – истакла је она после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем, појашњавајући да је одлуку о признавању „Косова“ донела претходна влада и да Гана жели да поврати односе са својим пријатељима одраније.

Дачић је са Ширли Бочвеј разговарао о стипендирању десет студената из Гане, који већ студирају у нашој земљи.

– Са Ганом смо једини проблем имали у фудбалу, али пошто је наш човек био тренер, то смо преболели – нашалио се министар.

Министарку Бочвеј примио је и председник Вучић и њих двоје су нагласили да би отварање амбасада у Београду, односно у Акри, дало значајан подстицај билатералним односима. Сагласили су се да је потребно искористити одличне могућности за сарадњу у области пољопривреде, фармацеутске индустрије, грађевинарства и енергетике. Вучић је гошћу обавестио о ставу Србије према питању КиМ и о стању дијалога са Приштином.