Прочитај ми чланак

Харадинај: Видео сам француско-немачки предлог, ту је и признање Косова, крај!

0

Лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај изјавио је да је француско-немачки план истовремено и амерички, и да је то коначни споразум са Србијом и у њему је и признање Косова.

По речима лидера АБК, документ који је понуђен за договор „експлицитно признаје Косово“.

Foto: Youtube

Он је рекао да се очекује да ће споразум бити потписан ове године, да је француско-немачки план коначан и да другог споразума нема.

„Споразум се не може назвати споразумом о признању, може се звати споразумом о нормализацији, али садржи признање“, навео је Харадинај за РТК.

По његовим речима, то је „експлицитно“ и „у то нема никакве сумње“.

„Ово је коначни споразум, неће бити другог споразума, нема више преговора Косова и Србије о било чему другом… ово је коначно“, рекао је Харадинај.

Упитан да ли мисли да ће договор бити постигнут ове године, Харадинај је рекао да је то могуће.

„Ја не потписујем, Курти потписује. У овом случају бих га подржао ако прихвати обавезе по основу садржаја овог споразума“, рекао је он.

О замени регистарских таблица Харадинај је рекао да треба имати у виду захтеве америчког изасланика Габриела Ескобара, али и држава-чланица Квинте, да треба бити опрезан и добро планирати трајање примене те мере, да не би било тензија и инцидената које би „могла да искористи или српска страна или друге стране да окриве Косово“, рекао је он.

„Размотрили смо француско-немачки план, постоје ствари које не можемо да прихватимо“

Председник Вучић је истакао да су на седници Савета за националну безбедност разматрали француско-немачки план, подржан од стране САД.

Додао је да ће их у року од 24 сата упознати и са одговором који су саставили.

„У року од 24 ми ћемо тај одговор и упутити. Ми смо спремни да разговоре и преговоре наставимо, али постоје ствари које ми не можемо да прихватимо и о томе у том плану смо упознали представике највиших држава“, рекао је Вучић и додао да неће улазити у детаље.