Прочитај ми чланак

РАМА И ХАРАДИНАЈ ПОДРЖАЛИ МИЛА – Тирана и Приштина навијају за Ђукановића

0

Премијер Албаније и Косова Еди Рама и Рамуш Харадинај су за сада једини лидери држава у региону који су отворено подржали једног кандидата у председничкој трци у Црној Гори.

Они су позвали бираче албанске националне мањине да гласају за Мила Ђукановића.
Подршка Ђукановићу је стигла од премијера Косова Рамуша Харадинаја кроз изјаву да „Албанци у Црној Гори имају стратешког партнера у Демократској партији социјалиста (ДПС) и да то треба да ојачају тако што ће гласати за Ђукановића“.

Screenshot

Председник Социјалистичке партије и премијер Албаније Еди Рама је такође подржао кандидатуру лидера ДПС-а на предсједничким изборима у Црној Гори, оцењујући да се ради о јасном проевропском избору који гарантује даљу стабилност и напредак региона.

Позиви премијера две суседне земље да Албанци у Црној Гори подрже Мила Ђукановића дошли су након што су најутицајније албанске политичке партије у Црној Гори већ дале подршку Ђукановићу.

Најутицајније албанске националне партије су годинама део владајуће коалиције предвођене ДПС-ом, како на државном нивоу, тако и на локалном.

„То показује да премијери Албаније и Косова цене досадашње односе које имају са Црном Гором и Милом Ђукановићем, који је персонификација владајуће структуре. Ја тако разумем њихову подршку“, каже високи функционер Форце Генци Ниманбегу.

Међутим, Ниманбегу истиче да не зна да ли ће ови потези утицати на изборно опредјељење грађана.

„Највеће албанске политичке партије, међу којима је и Форца, су већ позвале своје гласаче и дале подршку господину Ђукановићу. На неки начин, позиви премијера Косова и Албаније изгледају као да већ убеђене желе да убеде за кога да гласају. Очекујем да ће њихова подршка бити значајна, посебно на личном плану, али не могу проценити колико ће то гласова донети“, каже Ниманбегу.

„Лидери Косова и Албаније су својом подршком Ђукановићу само потврдили оно што су албанске националне партије у Црној Гори већ одлучиле“, каже функционер Албанске алтернативе Ник Ђељошај, који сматра да код Албанаца у Црној Гори не постоји дилема.

„Након става албанских партија о подршци Ђукановићу и кад видимо остале кандидате који немају подударности са политичким и геополитичким положајем Црне Горе и оријентацијом према западу и Америци, мислим да нема дилеме код Албанаца за кога ће гласати. Позиви двојице премијера су потврда онога што су истакле албанске националне партије“, наводи Ђељошај.

Функционер ДПС-а Халил Дуковић оцјењује да су грађански концепт који заступа његова партија и председнички кандидат најбољи концепт за све грађане Црне Горе.

„Позив премијера Албаније и Косова је само потврда наших добросусједских односа са тим државама и на линији смо оног што ми кажемо да, као држава Црна Гора, морамо имати одличне односе са свим сусједима. Мислим да смо на добром путу да градимо право друштво искрених пријатеља и мислим да ће то грађани, па и албанске националности, препознати на овим изборима и подржати господина Ђукановића“, сматра Дуковић.

Новинар из Улциња Мустафа Цанка тврди да су Албанци у Црној Гори политички зрели те да им позиви из Приштине и Тиране нису потребни.

„Овакве изјаве из Приштине и Тиране су непримјерене и недипломатске. Мислим да више штете него што помажу председничком кандидату ДПС-а. Албанци у Црној Гори су довољно политички зрели да сами доносе одлуке о судбини државе у којој живе и чијој су обнови снажно допринели на референдуму 2006. године“, закључује Цанка.