Прочитај ми чланак

Медојевић: Ванредни парламентарни избори решење за кризу у Црној Гори

0

Недостатак политичке воље за суштинске политичке реформе и демонтажу система ДПС-а, али и за борбу против мафије и високе корупције кључни су разлози неопходности нових избора за лидера Покрета за промене

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић сматра да су експерименти с креирањем разних инстант вештачких влада на основу нелегитимног и антидемократског утицаја центара моћи из сенке, довели Црну Гору у дубоку политичку и институционалну кризу.

„Хаос и неред на политичкој сцени настао је када је у децембру 2020. формирана влада од људи који нису имали изборни легитимитет, и тако прекинута системска и природна веза између избора, изборне воље грађана и извршне власти“, каже Медојевић.

Према његовим речима, послате су веома опасне поруке да су политичке партије као суштински елемент политичког система, сувишне и да се владе могу формирати по редакцијама медија, манастирима и компанијама дуванских и нарко тајкуна, без обзира на вољу грађана.

„Овим грубим атаком на политички систем, укинут је и принцип одговорности, и добили смо владе које нису одговарале грађанима бирачима. Добили смо вештачке хибридне владе које су суштински одговарале ванинституционалним центрима моћи из сенке, а који су креирали политике влада у складу са својим личним и пословним интересима“, навео је Медојевић у објави на Фејсбуку.

Према његовим речима, поред свих злочина за које већ постоји довољан ниво материјалних доказа и сведока, бивши председник ЦГ Мило Ђукановић није ниједном саслушан од тужиоца, чак ни као грађанин.

Уз то настављена је иста политика и с доласком владе на чијем челу је Милојко Спајић из Покрет Европа сад.

„Није урађено ништа да се демонтира болесни мафијашки корумпирани систем који је ДПС изградио за 33 године владавине. Добили смо владу, чији премијер и министар правде отворено опструишу борбу против мафије и високе корупције, што су уочили и наши евроатлантски партнери. Зачепљење кључних системских ‘крвних судова’ је преко 90 одсто. Неопходна је брза интервенција и постављање стентова или бај-пасова“, наводи Медојевић.

Као разлоге за ванредне парламентарне изборе Медојевић, између осталог, наводи недостатак политичке воље за суштинске политичке реформе и демонтажу система ДПС-а, недостатак политичке воље за борбу против мафије и високе корупције и непостојање „Програма Европа сад 2“ на основу чега је ПЕС добио подршку бирача.

Сматра да би било целисходно да се истог дана организују и локални избори у свим општинама како би се ресетовао читав политички систем и опоравио угрожени легитимитет.