Прочитај ми чланак

Радмила Васић на тренутак прекинула рушење на Славији

0

Председник ГО Двери Београд и народни посланик у Скупштини Србије, госпођа Радмила Васић, обишла је на Славији објекте који су у фази рушења, а представљају део архитектонске заоставштине и идентитета старог Београда.

У питању су  зграде Градске штедионице из 19. века, као и зграде из 1927. године рађене према пројекту познатог српског архитекте Милана Злоковића.Те исте зграде, све до 2020. године биле су под заштитом државе и држава није обновила њихову заштиту.

Том приликом, госпођа Васић, на тренутак је симболично прекинула радове, затворивши градилиште траком, како би скренула пажњу јавности на недопустив и бахат однос државе и градских челника према очувању историјског идентитета старог Београда.

У изјави датој медијима, Васићева је послала поруку градоначелнику Београда, Александру Шапићу, да спречи даље уништавање престонице, на начин што ће поништити све штетне дозволе и уговоре издате у време док је заменик градоначелника био Горан Весић, који је како каже, у договору са градским урбанистим Марком Стојчићем, унаказио Београд и направио урбанистички хаос.

„Уколико Александар Шапић, не поништи штетне дозволе, сматраће се саучесником у криминалним радњама које су нанеле и наносе штету Београду и Београђанима“, истакла је Васић.