Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНИ НВО СЕКТОР ТРАЖИ ОД ВУЧИЋА наставак преговора у Бриселу

0

Нова рунда „унутрашњег дијалога“ о Косову на којој учествују представници цивилног сектора из Радне групе националног конвента о ЕУ за Поглавље 35, председник Србије Александар Вучић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, одржаће се данас у Палати Србија.

Према најави, скуп се одржава под називом „Унутрашњи дијалог о Косову решење косовског питања – шанса или претња европској перспективи Србије“ и организују се три панела – политички аспекти свеобухватног решења; положај српске заједнице на КиМ; питање КиМ у контексту европских интеграција Србије – Поглавље 35.

Како је навела Радна група за Поглавље 35 дан уочи састанка, од председника Србије захтева се да се у процесу израде платформе за свеобухватно решење косовског питања придржава следећих принципа, који представљају „сине qуа нон“ европске перспективе Србије: мир у региону и безбедност грађана; европске интеграције Србије – „предлог свеобухватног решења за нормализацију односа Србије и Косова треба да омогући несметан пут Србије ка чланству у ЕУ, у складу са обавезама које је Србија прихватила Преговарачким оквиром ЕУ за Србију“; компромисно, реално и одрживо решење – „неприхватљив је сваки предлог решења који је израз максималистичких захтева једне или друге стране“; наставак процеса нормализације и односа – „преговори Београда и Приштине морају бити настављени у доброј вери и уз пуну посвећеност обе стране за изналажење решења“; наставак унутрашњег дијалога – „чланице Радне групе НКЕУ за Поглавље 35 констатују недостатке у начину на који је до сада вођен унутрашњи дијалог и сматрају да је потребно уложити додатне напоре за вођење дијалога у институцијама, пре свега у Народној скупштини“.


Ова рунда „унутрашњег дијалога“ прва је на којој директно учествује председник Србије. Предвиђено је да се Вучић учесницима скупа обрати на почетку првог и другог панела, док ће на почетку трећег панела говорити министарка Јоксимовић.

Како је Данас раније објавио, постојало је неслагање међу представницима цивилног друштва око питања као што су формат и агенда скупа, али је на крају постигнут договор. Првобитно је било планирано да се разговори воде.

23. марта, али су отказани због заузетости званичника Србије, односно одсуства Вучића из земље. Листа говорника је унапред утврђена, дакле, неће бити могућа „ад хоц“ излагања. Било је и мишљења да представници цивилног друштва треба да пренесу председнику Србије да су незадовољни што досадашње рунде „унутрашњег дијалога“ нису биле „инклузивне“, односно што су ставове о решењу косовског питања досад јавно представили махом „структуре блиске држави“.

Према нашим сазнањима, поједине организације цивилног друштва, попут Београдског центра за безбедносну политику, портала Еуропеан Wестерн Балканс и Форума за етничке односе, које учествују на састанку у суботу, већ су организаторима скупа доставиле своје сугестије и документацију. „Важну улогу на скупу свакако ће имати стручњаци за регионална питања, попут Александра Попова и Душана Јањића“, кажу поједини саговорници Данаса из НВО сектора.

А поједине НВО, попут Центра за практичну политику Драгана Поповића, одбиле су учешће. Из Поповићевог Центра је саопштено да не жели да присуствује јер је за дијалог потребна слобода медија и култура дијалога у друштву, а њих нема. Поповић каже да је свака чланица Радне групе самостално донела одлуку о учествовању на скупу у оквиру Унутрашњег дијалога у складу са својим начелима и принципима. Упитан које НВО су пријавиле своје учешће на скупу, Драгиша Мијачић, координатор Радне групе за поглавље 35, раније је за Данас рекао да ће говорити око тридесетак представника организација цивилног друштва чланица Националног конвента.

Претходне разговоре са представницима цивилног друштва Вучић је имао у пролеће 2015. и то у ужем саставу, када је реч о броју НВО, са чијим се представницима званично сусрео. Тема разговора била је евроинтеграција Србије.

Вучић одговорио Јеремићу: Нисам унајмио лобисте

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у САД није разговарао са лобистичким фирмама које би га представљале у Америци. „Никога нисам срео тог типа, ни скупог ни јефтиног. Нисам унајмио никога таквог типа од када сам на власти и као председнику шта ће ми то – нађем саветника који ће да ми помогне бесплатно“, рекао је Вучић у петак у Љигу. Председник је тако одговорио на питање да коментарише тврдње Вука Јеремића да је прошле недеље у Њујорку покушао да унајми баснословно скупу лобистичку фирму, која му још није одговорила да ли је спремна да прихвати ангажман. Вучић је рекао да не зна одакле Јеремићу такве информације. „Не знам да ли је то из миљеа оних криминалаца из кабинета (премијера Македоније Зорана) Зајева или од српских криминалаца“, рекао је Вучић и додао да једна лаж буквално сустиже другу лаж.

Вук Јеремић је у интервјуу за емисију Зумирање која се емитује на порталу недељника Време рекао да је председник Србије прошле недеље у Њујорку покушао да унајми баснословно скупу лобистичку фирму, која му још увек није одговорила да ли је спремна да прихвати ангажман да га представља у Америци.