Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ испред Централног затвора и Прекршајног суда

0

Испред Централног затвора у Бачванској улици и вечерас се одржава протест грађана, који су имали само један захтев, а то је да се пусте они који су лишени слободе током и после протеста.

Полиција је за време протеста у центру Београда редом хапсила људе, махом је ту било оних који ама баш ништа нису урадили, неки и нису учествовали на демонстрацијама, међутим то није представљало проблем за органе реда да их стрпају у марице и одведу пред судије. А судије су их осуђивале одмах, по хитном поступку, без могућности да се бране или ангажују адвоката.

Грађани су због тога одлучили да се побуне испред Централног затвора, па већ данима протестују у Бачванској улици. Тако је било и вечерас, па су послали јединствену поруку: Да се сви они који су лишени слободе на протестима, али и после њих – пусте на слободу.

Окупљени активисти узвикивали су пароле „Новац у здравство, не у полицију“, „Лекари, не полицајци“, „Болнице, не затвори“, „Кровови, не кавези“, “Смрт фашизму, слобода народу” и “Судиће вам народ”.

Демонстрантима се обрадтио студент Вук Оровић, који је био један од ухапшених на протесту испред Владе, да би након седам дана проведених у затвору био пуштен на слободу.

– Рећи ћу вам о животу лица у Централном затвору и Падинској скели. Мислите да је њима лако? Чувар их пробуди у шест, у 6.30 донесе доручак. Други брину о њима. Али није тако – рекао је Оровић и наставио:

– Људи који су политички затвореници су невини. Они су као свако од вас. Људи, није лако кад вас у пола два изведу у двориште од 50 квадрата. Кад гледате голубове и размишљате како је њима кад могу да пређу с друге стране зида.

Како је рекао, на вестима телевизије „Пинк“ у затвору је слушао аналитичаре који су их назвалли непријатељима држваве.

– Директор полиције Владимир Ребић је на Пинк изашао са мојом личном картом етикетирајући ме да сам страни плаћеник. Најмање што очекујем од Ребића је да ми се јавно извини, ништа више – рекао је он и закључио:

– Тог понедељка гледамо ми вести и с друге стране зида чујемо гласове. Јављају нам стражари да иду да обезбеђују протесте које смо, кажу, ми организовали – истакао је Оровић.