Прочитај ми чланак

Професорка Медицинског факултета: Не постоји дилема ЕУ или Косово, јер ЕУ нестаје

0

Не постоји дилема Европска унија (ЕУ) или Косово, јер је Унија творевина која ће врло брзо нестати, она суштински и не постоји, изјавила је ФоНету професорка Медицинског факултета Валентина Арсић Арсенијевић и нагласила да је Косово и Метохија колевка српског народа, што ће и остати, док ћемо „привремене тешкоће“ пребродити.

Професорка је у серијалу разговора Косинус о решавању проблема Косова рекла да би са обе стране требало да постоје здрав разум и добра воља да се косовски проблем реши, „да Косово не буде празна територија, него да буде богата народом, као што је богата рудним богатствима“.

Упитана да ли је споразум Београда с Приштином реалност или предаја, Арсић Арсенијевић је оценила да је проблем у терминологији и непознавању елементарних чињеница, „јер ми не знамо ништа о споразуму са Приштином и можемо само да наслућујемо“.

Додала је да је увек за разговоре и договоре, за анализу чињеница, и истакла да интелектуалци у региону морају да преузму одговорност.

„Интелектуалци су увек предводили наш српски народ, претпостављам да и други народи имају најмудрије главе и разговор би био бенефит за све стране у овом тренутку“, рекла је Арсић Арсенијевић.

Она је нагласила да је замрзнути конфликт увек бољи од ратног конфликта и да зато треба сачекати и видети однос снага.

Арсић Арсенијевић сматра да Косово не би требало да добије столицу у Уједињеним нацијама, „јер ту столицу има Србија, а Косово је саставни део Србије“.

Она је апеловала на колеге које живе и раде на Косову „да се чује глас разума, а пре свега глас младих, јер ће они остати да живе и у ужој Србији и на оним територијама које административно и де јуре спадају у састав Србије“.

Арсић Арсенијевић је навела да је прошле године три пута боравила на Косову и Метохији и оценила да су Срби тамо живели слободно и мирно.

Говорећи о Заједници српских општина, указала је да „све конфликте праве појединци из других држава и интересних сфера“.

Арсић Арсенијевић је истакла да су Срби на Косову своји на своме и да им не треба давати „никакве форме и вештачка имена, јер је питање тренутка када ће то и де факто бити српска држава“.

Она сматра да би референдум о косовском проблему сигурно био добра ствар и додала да би требало расписати и референдум и на друге теме од националног интереса.

Додала је да би резултати референдума о Косову сигурно били јасна порука руковдству у којем правцу би требало да воде политику.

„Наше тренутно руководство врло добро зна шта је интерес српског народа, а суштински и грађана Србије, и они знају резултат тог референдума и због тога га и не расписују“, рекла је Арсић Арсенијевић.

Оценила је да ће руководство Србије можда расписати референдум, ако буде желело да међународној заједници представи вољу народа, али да и међународна заједница зна који је став грађана Србије.

Арсић Арсенијевић мисли да ризик сукоба не постоји, уколико не буде вештачки изазван, јер на Косову живи народ који жели мир и коме у интересу нису било какви сукоби.

Додала је да је трагично што „поједини наши сународници живе у немогућим условима“ и поручила да држава Србија мора да им омогући нормалан живот какав имају сви грађани у Србији, Мађари на северу, Бугари на југу.

Арсић Арсенијевић је подсетила да Србија има више од 20 разних националности, да све оне успешно остварују своје свакодневне активности и закључила да у неким деловима Косова то није случај.