Прочитај ми чланак

ПРОЕВРОПСКА ОПОЗИЦИЈА тражи промену устава и изборног закона

0

zoran-zivkovic

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је данас да је неопходна промена Устава Србије и изборног закона, што подразумева избор шефа државе у парламенту, увођење канлецарског система и смањење броја посланика.

Живковић је у Новом Саду, у оквиру акције те странке „Питајте посланика“, у разговору са грађанима, а одговарајићи на питање новинара шта то, по њему, треба променити у Србији, поновио да су то пре свега Устав и изборни закон, али и још много тога.

„Треба променити начин бирања председника владе, да се пређе на канцеларски систем, да се председник државе бира у парламенту, а да парламент буде мањи и да има 150 посланика који ће бити бирани директно“, рекао је Живковић и додао да директним путем треба да буду бирани и градоначелници, као и одборници у локалним скупштинама.

Он је прецизирао да у Србији мора да се почне да се размишља као да је то Европа, јер је, како је нагласио, Европа била српска опција још пре 200 година.

„И Вук Караџић и Доситеј Обрадовић нису учили школе у Москви, него у Трсту, Берлину и Бечу, а први српски инжењери и правници су школовани у Западној Европи, а не у Минску и Владивостоку. Европа је наше природно опредељење“, подвукао је.

Говорећи о условима за улазак Србије у Европску унију, Живковић је рекао да се увек, када се негде улази, морају прихватити неки услови, „па чак и када се улази у аутобус“. Према његовим речима, постављање услова за улазак у ЕУ нису уцене, већ услови који се поштују у самој Унији.

Говорећи о предстојећим локалним и покрајинским изборима, Живковић је рекао да очекује да ћ они бити одржани или крајем ове или у прва два до три месеца наредне године.

„У сваком случају, већ смо ушли у изборну годину, односно у оних 12 месеци пре одржавања избора“, рекао је он и потврдио да је странка коју води почела педизборну кампању.

По Живковићевим речима, руководство Нове странке је још у априлу донело одлуку о формирању изборних штабова у свим градовима и општинама где та странка постоји и додао да су ти штабови већ формирани.

„Мислим да је за странку која је нова и која хоће да понуди нешто ново, логично да раније крене у капању од других како би имала више времена да бирачима детаљно објасни шта ново хоће да понуди“, рекао је Живковић.

(Танјуг)