Прочитај ми чланак

Притворен кум Николе Груевског, блокирана имовина коју су купили опраним новцем

0

Кривични суд у Скопљу одредио је данас 30-дневни притвор Ристи Новачевском који је заједно са својим кумом, бившим македонским премијером Николом Груевским, осумњичен за прање новца.

Притвор је одређен на предлог Тужилаштва за организовани криминал Северне Македоније, које је против Новачевског, Груевског и још четири особе ппкренулу истрагу за прање новца, којим су куповали парцеле у елитном делу Скопља, на падинама планине Водно.

Foto: YT

У саопштењу се додаје је том случају, названом „Парцеле на Водном“, Суд донео и решење о привременом одузимању имовина на три катастарске парцеле укупне површине преко 10.000 квадратних метара вредне 1.180.000 евра, због сумње да потиче из кривичног дела „прање пара и други приноси од кажњивог дела“.

На захтев Тужилаштва је донета та привремена мера ради обезбеђивања имовине, којом се правном лицу на које се имовина води, забрањује отуђивање и располагање том непокретном имовином.

У случају „Плацеви на Водном“, поред Груевског и Новачевског, Тужилаштво за организовани криминал Северне Македоније за прање новца сумњии и рођака Груевског и бившег шефа тајне полиције, Сашу Мијалкова, бизнисмена Јордана Камчева, његову мајку Ратку Камчеву и Ненада Јосифовића.

Обавештвајаћи да је покренута истрага против шест особа за прање новца и да је Новачевски ухапшен, Тужилаштво је навело да је првоосумњичени Груевски недоступан органима гоњења, док за остале већ постоје превентивне мере обезбеђења у другим кривичним предметима.

После вичемесечног предистражног поступка, „покренута је истрага против шест особа за које постоји основана сумња да су починиле кривично дело – прање пара и други приноси од кривичног дела“ од 2006. до 2012.

Првоосумњичени је Никола Груевски, који је у том периоду као председник политичке партије присвојио најмање 1.300.360 евра од донација које су стизале у ту партију и тај „новац прибављен кривичним делом пустио у оптицај куповином грађевинског земљишта на Водном“.

По Тужилаштву, другоосумњичени је, иако је знао да је новац прибављен кривичним делом, ступио у контакт са власником већ регистроване офшор компаније у Белизеу и затражио да му документација и печати буду стављени на располагање.

Наводи се да је у улу 2912. основана је кћерка-фирма у Скопљу, у којој је у договору са првоосумњченим управник постао трећеосумњичени Новачевски.

„На рачун тог правног лица у више наврата су у оптицај пуштана средства прибављена кривичним делом. По договору о купопродајној цени, тим новцем је трећеосумњичени плаћао власницима земљишта, чиме је сакривен извор пара и прави власник землљишта укупне површине 11.000 квадратних метара“, објављено је у Скопљу.