Прочитај ми чланак

Приштина: Тачи се хвалио Јахјаги у вези сусрета са Дачићем

0

Премијер такозване државе Косова Хашим Тачи информисао је данас „председницу“ Косова Атифете Јахјага о сусрету са премијером Србије Ивицом Дачићем 8. новембра у Бриселу.

„Председница Јахјага је дала пуну подршку дијалогу између Републике Косово и Републике Србије, истичући да ће то водити ка нормализацији односа две земље и убрзати пут европских интеграција“, наводи се у саопштењу из кабинета „председнице“ Косова.

Тачи је рекао да је током сусрета двојице премијера отворио питање несталих особа, изражавајући опредељење да се њихова судбина што пре разјасни.

На састанку је такође затражено повлачење и расформирање легалних државних структура Србије које делују у том делу земље.

Двојица премијера су се сагласила о даљим корацима на примени споразума о интегрисаном управљању границом и договорили да се са применом споразума почне што је пре могуће на четири гранична прелаза.

У Београду је речено да би требало да буду спроведени пилот-пројекти на два прелаза – Јариње и Мердаре.

Током састанка се разговарало о заштити културних, историјских и верских објеката, што ће се обезбедити од стране мултиетничких јединица „полиције“ на Космету, као и о аутопуту који ће повезати Коридор 10 са Косметом, али и о отварању канцеларија за везе између две земље.

Српски званичници рекли су да није реч о канцеларијама за везу, већ о официрима за везу чији ће задатак бити спровођење договорених споразума.

„Премијер“ Тачи је информисао да се разговарало и о финасирању институција из области кутлурног и верског наслеђа, из области здравства и образовања и да је косовски „премијер“ затражио да то финансирање буде јавно, како је то предвиђено и планом Мартија Ахтисарија.

Очекује се да током дана „премијер“ о сусрету са Дачићем информише представнике парламентарних политичких странака и истовремено је затражио да на првој наредној седници „Скупштину Косова“ информише о последњем сусрету.

 

(Бета)