Прочитај ми чланак

Приштина: Споразум је добар и за Албанце из Прешевске долине

0
taci-eston

(Бета, РТВ)

Постигнути споразум са Србијом имаће позитивне ефекте и за Албанце Прешевске долине, изјавила је шеф преговарачког тима Приштине Едита Тахири и додала да ће проблем осигурања који мучи те људе бити ове недеље на дневном реду дијалога у Бриселу.

„Споразум је уједно почетак добрих односа између две земље и ставиће тачку на илегалне интервенције Србије на Космету, а које је она цинила од завршетка рата“, рекла је Тахири за Агенцију Пешева јоне.

Тахири је најавила да ће ове недеље у Бриселу, у оквиру техничког дијалога бити речи о полисама осигурања које муче житеље Прешевске долине јер плаћају 20 евра за улазак на Косово.

„Споразум о нормализацији односа Косова и Србије који је остварен прошли петак има историјски значај за Косово и отвара прво поглавље о стабилности, и не само у односима две земље него за читав регион“, казала је Тахири.

Према њеним речима, тај споразум ће такође убрзати европске интеграције Косова и у интересу је будућности читавог региона у оквиру велике европске породице.

Према њеним речима, примена споразума има заиста велики значај и европска заједница је нагласила да је имплементација тог споразума показатељ успеха напретку ка будуцности, то јест европским интеграцијама. Основна примена споразума треба да се оствари до јуна, време када се доноси одлука о напретку земаља које претендују на чласнтво ЕУ што значи да примена споразума мора бити конкретна.

Полиса је лоше ресење и ми смо увек говорили и инсистирали у Бриселу да се ова ствар око полиса осигурања за аутомобиле реши на начин који практикују све земље у окружењу, додала је она.