Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Ускоро позив Трампу да посети Србију

0

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић најавио је у изјавама за београдске медије да ће новоизабраном председнику Америке Доналду Трампу упутити званични позив да посети Србију, оцењујући и да ће његов избор у великој мери променити физиономију света.

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никољски

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никољски

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић најавио је у изјавама за београдске медије да ће новоизабраном председнику Америке Доналду Трампу упутити званични позив да посети Србију, оцењујући и да ће његов избор у великој мери променити физиономију света.

Николић је у изјави за данашњи „Ало“ рекао да очекује да ће после ове промене Србија бити третирана равноправно са другим држава у региону.
Николић за „Курир“ каже и да ће Трампу у наредних неколико месеци упутити позив преко амбасадора САД у нашој земљи.

„Трамп има своје приоритете и сигуран сам да ће доћи кад га будем позвао. Трамп ће вероватно прво посетити стратешке партнере. Ми ћемо доћи на ред“, рекао је Николић за „Курир“.

Он је навео да су позиви у посету у овом тренутку куртоазни и да ће их сигурно добити од 100 земаља.

„Битно је само да део своје предизборне реторике претвори у дела да би се тако свет који је под утицајем САД променио. Трамп ће прихватити позив, јер је човек који зна грешке претходних председника у односу на Србију“, рекао је Николић.

Он истиче да председничку посету треба организовати на највишем нивоу и да то не може да ради ниједно министарство.

„Ми ћемо сигурно у наредних неколико месеци упутити Трампу позив преко амбасадора САД у Србији тако да он у својој агенди има то на уму“, истиче Николић за „Курир“.

Он је за „Ало“ оценио и да отворена радост у многим земљама и начин на који су светски медији извештавали о победи Трампа „говори о свести свих народа да ће тај догађај у великој мери променити физиономију света“.

„Политика коју је најавио нови амерички председник ће по свој прилици бити преусмерена са одржавања доминације у међународним односима на јачање националне економије, борбу против корупције и стварање нових радних места“, сматра Николић.

Према његовим речима, тренд окретања националном започео је са Брегзитом и сири се Европом незаустављивом брзином.

„Након ове промене очекујем да ћемо бити третирани равноправно са другим државама у региону и да ћемо после више деценија имати прилику да спроводимо политику мира сарадње у складу са нашим легитимним интересима“, истакао је Николић за „Ало“.