Прочитај ми чланак

Америчка студија: Вештачка интелигенција је руска

0

Не треба веровати одговорима које дају четботови, упозорава амерички портал

Портал „Њузгард“ који је под истрагом комитета Представничког дома због сумњи да служи као „нестранспарентни агент кампања цензуре“, тврди да водећи АИ четботови шире руске дезинформације.

„Њузгардова“ студија 10 водећих четботова којима је дато 57 упита наводно је показала да се 32 одсто њих позива на америчког бегунца Џона Марка Дугана који из Москве, наводно, шири дезинформације.

Извршни директор „Њузгарда“ Стивен Брил рекао је „Аксиосу“ да њихов извештај показује да „не треба веровати одговорима које дају четботови, нарочито када је реч о вестима и контроверзним питањима“.

„Ово је права претња у време када су Американци спремнији да верују суманутом теоријама завере него икада пре“, прокоментарисао је председавајући Обавештајног комитета Сената Марк Ворнер.

У међувремену, сам „Њузгард“ нашао се под истрагом Надзорног комитета Представничког дома због сумње да је портал „нетранспарентни агент кампање цензурисања“.

Портал је одбацио оптужбе навевши да Комитет не разуме њихов рад са Министарством одбране који је посвећен „непријатељским дезинформационим напорима руске, кинеске и иранске владе према Американцима и њиховим савезницима“.