Прочитај ми чланак

Британски истраживачи уочили сигнал који је у вези са несталим авионом с лета МХ37

0

Британски научници детектовали су сигнал који би могао да помогне у решавању мистерије лета Малезија ерлајнса с лета МХ370.

Истраживачи из Кардифа анализирали су податке с хидрофона, подводних микрофона, који су ухватили сигнал од шест секунди снимљен отприлике у време када се верује да се авион срушио у Индијски океан након што је остао без горива.

Предложили су наставак тестирања да би се утврдило где се тачно налази нестали авион.

Подсетимо, Боинг 777 Малезија ерлајнса нестао је пре више од 10 година, 8. марта 2014. године, а у авиону се налазило 239 особа.

Потрага за несталим авионом траје годинама, али напори за сада нису уродили плодом, а нестанак авиона и данас остаје један од највећих мистерија авијације.

Снажан удар мора бити снимљен
Боинг 777 тежак је 200 тона, а у океан се вероватно срушио брзином од 200 метара у секунди, а кинетичка енергија ослобођена таквим деловањем еквивалентна је малом потресу, а то би било довољно да га сниме хидрофони удаљени хијадама миља далеко.

Две су хидроакустичне станице које такав сигнал могу детектовати. Једна је у Кејп Луину у западној Аустралији, а друга је на британској територији Диего Гарсијиа у Индијском океану.

Они су успостављени као део режима надзора Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних експеримената. Обе су локације биле оперативне у време када се верује да је МХ370 пао у океан.

Хидроакустичне станице претходно су детектовале карактеристичне сигнале притиска од пада авиона, као и потресе различитих величина на удаљеностима већим од 3000 миља.

У свом истраживању, тим Универзитета Кардиф идентификовао је један сигнал који се поклапа с уским временским оквиром када се летелица могла срушити у океан 8. марта 2014. године. Забележен је на станици Кејп Лувин, али га на станици Дијего Гарсија нису уочили.

„С обзиром на осетљивост хидрофона, врло је мало вероватно да велика летелица која удара у површину океана не би оставила видљив траг притиска, нарочито на оближњим хидрофонима“, рекао је истраживач др Усама Кадри.

Његов тим верује да би даља истраживања могла да открију мистерију на сличан начин као што је подморница аргентинске морнарице, АРА Сан Јуан, пронађена на морском дну годину дана након имплозије која ју је 15. новембра 2017. стрмоглавила у дубине јужног Атлантика.

Пронашли су брод након што су детонирали гранате у океану како би опонашали експлозију на подморници, а затим су упоредили сигнале оних са звуковима које су ухватили хидрофони када је експлодирала.

Као резултат тога, пронашли су олупину на дубини од готово 3000 стопа 290 миља од обале Аргентине.

Он сматра да би се исти експеримент могао направити и у овом случају.

„Када би се утврдило да су сигнали повезани, то би значајно сузило, готово прецизно одредило локацију авопма. С друге стране, ако се утврди да сигнали нису повезани, то би указивало на потребу да власти поновно процене временски оквир или локацију утврђену њиховим досадашњим службеним напорима потраге, казао је он.

Британија је већ одиграла кључну улогу
Две недеље након нестанка авиона, Инмарсат, британска компанија за сателитске телекомуникације, открила је да је сателитска јединица авиона одговарала на захтеве сваког сата након што је нестао с других радара. У сарадњи с УК Аир Инвестигатионс Бранцх истражитељима је омогућио потенцијално подручје претраге.

Током три године Аустралија, Сједињене Државе, Кина и Малезија истраживале су 46.000 квадратних миља морског дна југозападно од Перта.

У 2015. и 2016. на обали су се појавиле крхотине и на неколико острва у Индијском оцеану, укључујући Реунион, а неки су доплутали и на обалу Африке. Приватни предузетник Оцеан Инфинитy покренуо је нову потрагу у јануару 2018. године, али након шестомесечне потраге ни она није успела да пронађе нешто.

„Нестанак МХ370 мотивисао је овај рад јер је покренуо питања о способности откривања пада авиона у океану и потенцијалној употреби хидроакустичке технологије за помоћ напорима трагања и спасавања. Нажалост, нисмо успели да пронађемо сигнал с потребном сигурношћу за покретање нове потраге за несталим авионом. Међутим, ако власти буду следиле препоруке, можемо проценити релевантност уочених сигнала, потенцијално расветљавајући локацију МХ370“, закључио је Кадри, а преноси Телеграф.рс.