Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Не зависи од ЕУ, Србија никада неће ући у НAТО

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија никада неће ући у НAТО, јер јој то није потребно, пренела је руска новинска агенција Тасс.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

„Србија никада неће ући у НAТО, то не зависи од ЕУ, то зависи од Србије. Улазак у НAТО је сврставање у војни савез, а нама то није потребно“, рекао је Николић у Санкт Петебургу.

Према његовим речима, Русија никада није правила проблеме Србији због односа и сарадње с НAТО-ом, због чега не види разлог зашто би се Европска унија (ЕУ) или НAТО бунили због сарадње с Русијом.

„И ЕУ и Русија су пријатељи Србије. Не може пријатељ да ми дира пријатеља. Aко си ми пријатељ, пусти ме да бирам своје пријатеље. Све ово ми изгледа као да се узбуркавају односи истока и запада, а Србија је негде између. Ми смо то искористили да не будемо ни на истоку ни на западу“, оценио је Николић.

Говорећи о односима у региону, Николић је казао да је Србија једини фактор стабилности који свима нуди руку помирења, и као пример навео Хрватску коју Србија није кочила на њеном европском путу, иако је могла због бројних кршења људских и мањинских права и кршења демократије.

„Хрватска није велика земља да заустави Србију, али пружа прилику онима који су против сарадње да ликују. Ми смо за сарадњу, пре свега због Срба који тамо живе и који када захладе односи Србије и Хрватске, трпе малтретирања“, рекао је Николић.

Николић је оценио и да је Црна Гора у последњих неколико година направила неколико грешака и издвојио увођење санкција Русији.

„Не ;понаша се ни према Србима у Црној Гори онако како треба и у сталном је страху да српски елемент поново не победи, будући да се још није учвтрстила свест о постојању црногорског језика или цркве“, закључио је Николић.