Прочитај ми чланак

Председник Хашког трибунала: Крај суђења Младићу у јулу 2016.

0

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон оценио је у говору пред Саветом безбедности УН да ће суђење Ратку Младићу бити окончано до краја јула 2016.

Подсетимо, суђење Младићу је последње пред овим судом.

Подносећи редован полугодишњи извештај Савету, Мерон је рекао да се нада да ће пресуда Радовану Караџићу бити изречена до краја 2014. године, а Горану Хаџићу годину дана касније.

Првостепена пресуда Војиславу Шесељу – као последња пре окончања процеса тројици оптужених који су последњи ухапшени – по председнику Трибунала, неће бити изречена „пре јула 2013“.

До марта идуће године, по Мероновим речима, неће бити изречене неправоснажне пресуде у предметима против Јовице Станишића и Франка Симатовића-Френкија, Стојана Жупљанина и Мића Станишића и шесторице лидера босанских Хрвата предвођених Јадранком Прлићем.

Завршне речи у предмету против Јовице Станишића и Франка Симатовића, Трибунал је раније данас заказао за 29. јануар.

Коначну пресуду бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу, Мерон је најавио за почетак 2013. Перишић је првостепеном пресудом осуђен на 27 година затвора због помагања и подржавања злочина у Хрватској и БиХ.

До октобра идуће године, требало би да пресудом буде окончан и поступак против бившег генерала МУП Србије Властимира Ђорђевића који је због злочина на Косову неправоснажно осуђен на 27 година затвора.

Правоснажна пресуда петорици официра Војске Републике Српске на челу Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, који су у првостепеном поступку осуђени на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, очекује се до јула 2014. године.

Правоснажну пресуду бившим политичким, војним и полицијским званичницима Србије, на челу са Николом Шаиновићем, Мерон је најавио за октобар идуће године.

Првостепеном пресудом, Шаиновић и генерали Небојша Павковић и Сретен Лукић осуђени су на 22 године затвора, а Владимир Лазаревић и Драгољуб Ојданић на затворску казну од 15 година.

Обраћајући се Савету безбедности, председник Трибунала је назначио да је напредак у спровођењу стратегије окончања суда „изузетан“.

Наслеђе које Трибунал оставља, Мерон је назвао „изузетно значајном“, нарочито због „снажне и ауторитативне судске праксе“.

Трибунал ће наследити судски механизам, чији је председник такође судија Мерон, који је најавио да ће механизам одлучивати о жалбама у процесима против Шешеља, Хаџића, Караџића и Младића.

Брамерц: Злочини документовани, жртве имају право на правду

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је пред Саветом безбедности УН у Њујорку да су, упркос ослобађајућим пресудама хрватском генералу Анту Готовини и лидеру ОВК Рамушу Харадинају, током тих суђења „без икакве дилеме, документовани озбиљни злочини“ и да „жртве тих злочина имају право на правду“.

Брамерц је, стога, апеловао на националне власти у бившој Југославији да „наставе са борбом против некажњивости у оквиру својих надлежности и уз помоћ повећане регионалне сарадње“. Главни тужилац обећао им је пуну подршку у тим настојањима.

За пресуду Готовини и Харадинају, Брамерц је рекао да су „изазвале један број реакција о способности Трибунала да промовише правду у бившој Југославији“.

„Премда су основни разлози за ослобађање у та два предмета веома различити, не може бити дилеме да су озбиљни злочини били докуметовани током процеса. Жртве тих злочина имају право на правду“, нагласио је главни тужилац, према тексту говора објављеном у Хагу.

Осврћући се на сарадњу држава бивше Југославије, која, како је назначио, „игра кључну улогу“ у успешном окончању текућих суђења, Брамерц је оценио да Србија, БиХ и Хрватска „настављају да на време одговарају на захтеве за помоћ“ хашког тужилаштва.

Нагласио је да га је, током недавне посете Београду, нова Влада Србије уверила да ће „одржати претходни позитивни ниво сарадње“ и да је „појачала“ истрагу о мрежама које су пружале подршку Ратку Младићу, Радовану Караџићу и Горану Хаџићу док су били на слободи.

Брамерц је најавио и да ће сарадња правосуђа Србије и БиХ „ускоро направити позитиван корак напред“, потписивањем протокола о сарадњи и размени доказа и информација између тужилаштава за ратне злоцицне.

Главни тужилац позвао је колеге из Србије и БиХ да тај протокол „без одлагања“ потпишу.

Хашко тужилаштво је, по Брамерцовим речима, постигло значајан циљ почетком последњег процеса против бившег лидера Срба у Хрватској Горана Хаџића, оптуженог за неке од првих злочина почињених у ратовима у бившој Југославији. Главни тужилац најавио је да ће извођење доказа против Хаџића бити окончано до следећег лета.

Крај доказног поступка оптужбе против генерала Ратка Младића, Брамерц је најавио за јул 2013.

 

(Бета)