Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИЦИ, А У СТВАРИ КРАЉЕВИ: Српске земље дрмају вечни владари

0

Тријумф Мила Ђукановића на председничким изборима у Црној Гори и нови петогодишњи мандат омогућиће овом политичару владавину дужу од три деценије што је рекорд какав нису остварили ни афрички суверени.

Можда зато није ни чудно што га руска агенција ТАСС пореди с „диктатором Робертом Мугабеом“ који је владао пуних 30 година.

Овај рекордер само је први на листи неприкосновених политичара изниклих још давних 90-их година прошлог века на простору бивше Југославије који одавно не броје године, већ деценије владавине, док им иметак енормно расте, а њихове приче о бољем животу остају „пуста обећања“.

Тачи први честитао

– Честитам старом пријатељу на победи. Ово је победа за Црну Гору и цели регион који тежи НАТО и ЕУ интеграцијама – написао је Хашим Тачи на Твитеру и тиме први у региону честитао Ђукановићу.
Да подсетимо, Ђукановићева влада је признала једнострано проглашену независност Косова октобра 2008, дан након што је у Генералној скупштини УН то питање стављено у надлежност Међународног суда правде. Био је то удар Србији, али су билатерални односи узнапредовали за време Александра Вучића и бољи су него икад.

Ђукановић је пет пута био премијер, а сада је у другом мандату председник. За петама му је Бакир Изетбеговић, који је још 90-их био секретар свог оца Алије, а потом чак три пута председавајући Председништва БиХ.

Наследивши оца на власти, придодао је својој владавини од четврт века династичке елементе.

Политички диносауруси

Његов колега, хрватски представник у Председништву БиХ Драган Човић, два пута је био председавајући, а дужином стажа може да се похвали и председник РС Милорад Додик.

Он је пре две деценије први пут постао премијер РС, да би од 2010. године у два мандата био председник.

Мало председник Владе, па мало шеф државе је и српски председник Александар Вучић који је каријеру почео још као министар информисања у време Слободана Милошевића.

Мрежа КРИК тврди да у је у власништву његове породице 786 квадрата некретнина вредних од 1,1 милион евра. Вучић гази седму годину владавине.

На власт је дошао дошао као први потпредседник Владе 2012, па је постао премијер 2014, а онда потврдио ту функцију на још једним ванредним изборима 2016, и на крају изашао на председничке изборе 2017. и добио мандат до 2022. године.

Тиме је Вучић изашао на стазу колега из региона којима су западни кругови дали назив „политички диносаури“, али су сви очито много жилавији од прадавно изумрлих животињских владара.

Шири се зараза

У Македонији је премијер целу деценију био Никола Груевски, али како се писало, главе му је дошло шуровање са Русијом.

Опозиција је објавила документе и снимљене разговоре, који га оптужују за узимање мита, а познаваоци кажу да им их је дао Запад. Владарски вирус проширио се и на Мађарску, па је Виктор Орбан са 35 година био други најмлађи премијер од 1998. до 2002, а сада ту функцију обавља од 2010. и са недавним тријумфом смеше му се још четири године.

Паре у иностранству

– Претпостављам да велик део капитала политичких лидера није у БиХ, па би се међународном истрагом могло утврдити колико је богатство тројице водећих политичара у БиХ – казао је директор антикорупцијске мреже Акаунт Елдин Карић истакавши да би њихово богатство било довољно да се у БиХ лагодно изграде недостајући путеви.

Богаташи међу сиротињом

Све чешће се чује да су балкански политичари међу најбогатијима у свету иако воде сиромашне државе, као и да се одржавају на власти инсценираним међусобним свађама.

При томе, Балкан све горе стоји у поређењу с Црним континентом, јер статистике показују да је просечна плата у Србији, на пример, мања него у две трећине земаља Африке.

Истовремено, регионални политичари попут старог-новог председника Црне Горе красе Форбсову листу богаташа.

Изетбеговић, како се наводи по медијима, има кућу вредну око три милиона евра и два стана у Цариграду укупне вредности пола милиона евра, а преко разних офшор компанија власник је и неколико фирми у БиХ.

Додик је, објављују медији у БиХ, пријавио кућу у Лакташима од 150.000 евра, а у Србији још једну процењену на 850.000 евра.

Његова супруга је власница око 20 хектара земљишта код Лакташа и пословног простора вредног 50.000 евра. У том је јату и Драган Човић, па је кажу аналитичари, „количина богатства пропорционална количини њихове политичке моћи“.

Црна Гора још у комунизму

Мило Ђукановић, како каже политички аналитичар Цвијетин Миливојевић, јединствен је случај у овом делу Балкана.

– Сви гледано од Бакира и Човића до Орбана до Додика су специфична прича у односу на Мила. Нико од њих није био део високе политике у комунизму, док је Ђукановић још тада засео и никад се није трансформисао, нити отишао са власти. Зато за Црну Гору можемо рећи да се није никад трансферисала из комунистичког система – тумачи Миливојевић.

Цена Косово

Српски председник, према Миливојевићвим речима, с мандатом који је добио, владаће колико и Слободан Милошевић. Дужину Вучићеве владавине он тумачи стицајем околности, али за разлику од Мила Ђукановића и последицом спремности да пљуне на своју ружну прошлост.
– То пљување је схватио као начин да му се не узима за зло некадашња ратнохушкачка реторика. Тако је у договору са Западом 2012. добио зелено светло да влада и брзо би да преумије грађане Србије када је реч о најважнијим државним питањима, првенствено о Космету – закључио је Миливојевић.

Заједнички елеменат политичке дуговечности, наш саговорник види у мимикријским способностима актуелних балканских владара.

Ђукановић је ипак, указује Миливојевић, родоначелник много чега на Западном Балкану.

– Он се преоблачио неколико пута и наступао не само као комуниста, већ и шовиниста, па је обукао грађанско рухо, а онда наступио антисрпски, па на крају антируски. Према моделу владања потукао је и белоруског председника Александра Лукашенка који слови за последњег диктатора у Европи – оценио је овај политички аналитичар.

Он Драган Човића види као искусног друштвенополиточког радника који је богат, али „не тако радикално“.

Подсећа да је Милорад Додик био посланик и пре рата у бившој Југославији у партији Анте Марковића и већ тада имао мали бизнис који је очито касније увећао.

– Ни Додик није био у континуитету на власти. Од играча Слободана Милошевића, постао је 1998. премијер и западни пулен, да би сада словио за човека Владимира Путина – указује Миливојевић Додикове јаке партнере.

Преко НАТО до мандата

Дужином власти Мила Ђукановића бавиле су се и најутицајније светске агенције. Да влада скоро 30 година, још од када је у 29. постао премијер, навео је и амерички АП који је победу Ђукановића окрактерисао је као тријумф кандидата чија је странка одбила Русију и увела земљу у НАТО. Подсећају и да је од 1991. премијер или председник.

Ветераном га назива и Ројтерс који га такође карактерише као проевропског политичара чија је странка увела државу у НАТО и води је ка ЕУ. Руски ТАСС наводи обећање Ђукановића да ће омогућити тој држави чланство у ЕУ до краја мандата с којим ће провести чак 32 године на власти. Диктатором је Ђукановића назвао противкандидат Младен Бојанић који је освојио 33 одсто гласова и истакао да би се на његовом месту стидео, а не славио. То је, каже, победа уценама, притисцима и уз помоћ послушника из државне администрације.

– Заробио је државу, све институције, и оне су након избора остале под његовим скутима – навео је Бојанић, обећавши бирачима „борбу за ослобађање Црне Горе од Ђукановићеве диктатуре“.