Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ПОВРАТКА ИЗ МОСКВЕ: Немци били врло оштри према Вучићу

0
Фото: Тања Валић

Фото: Тања Валић

Посланик ЦДУ и спољнополитички саветник владајуће немачке коалиције Андреас Шокенхоф и Ханс Јоаким Фаленски поручили су приликом јучерашњих сусрета са политичарима из Владе и Скупштине Србије у Београду да прва поглавља у преговорима о приступању Европској унији неће бити отворена све док Бриселски споразум у потпуности не буде примењен и док не буду пронађени и санкционисани одговорни за паљење Амбасаде Немачке у фебруару 2008, сазнаје Данас из дипломатских кругова у Берлину и учесника појединих састанака у Београду.

Како истичу наши саговорници, Шокенхоф, вођа делегације Бундестага, отворено је ставио до знања својим саговорницима да „неће бити куповине времена“ и да се мора применити Бриселски споразум, истичући да се Београд прошле године обавезао да ће то учинити до децембра 2013.

„Немачки посланици су били врло оштри и показали су да Берлин када нешто једном каже то и мисли, односно да не одустаје од својих захтева. Дакле, њихове поруке нису изненађење“, објашњавају извори Данаса.

Александра Јерков, посланица Демократске странке, која се јуче сусрела са Шокенхофом и Фаленским, потврђује за Данас да су они највише инсистирали на испуњењу два услова.

„Представници Бундестага су рекли да нема никаквих нових захтева за напредак Србије на путу ка ЕУ, али да се мора испунити седам раније предочених услова. У том контексту, нарочито су инсистирали на потпуном спровођењу Бриселског споразума, наглашавајући да су врло незадовољни јер се Влада Србије обавезала да ће то учинити до децембра прошле године. Истовремено, указали су да је нужно да се пронађу и казне одговорни за паљење Амбасаде Немачке“, наводи Јерков.

Владина Канцеларија за сарадњу са медијима саопштила је да су немачки посланици током јучерашњих разговора с премијером Александром Вучићем „показали разумевање за политичке и економске потешкоће с којима се Србија суочава“. У саопштењу се прецизира да су разматрана економска питања, реформски кораци које српска влада планира да предузме, као и нови закон о раду.

Премијер Вучић је казао саговорницима из Берлина да се Србија суочава са великим фискалним дефицитом, последицама поплава и штетом начињеном у енергетском сектору. Он је нагласио да верује у реформе и изразио наду да ће српска влада у првих 100 дана рада остварити изузетно важне резултате.

„Шокенхоф је показао разумевање за политичке и економске потешкоће са којима се Србија суочава, истичући да посланички клуб ЦДУ-ЦСУ пружа подршку Србији у спровођењу неопходних реформи, као и на њеном путу ка ЕУ“, наведено је у саопштењу.

Андреас Шокенхоф је у разговору с председницом Народне скупштине Мајом Гојковић нагласио значај улоге парламента у европској интеграцији, као и важност међупарламентарне сарадње, посебно у оквиру реформских процеса, саопштио је кабинет Гојковићеве. „Шокенхоф је рекао да су представници Бундестага, који има значајну улогу у проширењу ЕУ, посетили Србију како би показали да је сарадња важна не само пред крупне одлуке, већ и током читавог процеса евроинтеграција“, наводи се у саопштењу.

Гојковићева је навела да парламент очекује много посла током лета, када је планирано доношење реформских закона, те да је Народна скупштина спремна да испрати динамику Владе.

Подсетимо, немачки посланици су се током дводневне посете Србији састали с представницима широког спектра државних институција, међу којима су били народни посланици власти и опозиције, директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, министар привреде Душан Вујовић, директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и председник војвођанске владе и лидер ДС Бојан Пајтић.

(Данас.рс – Марија Стојановић)