Прочитај ми чланак

Порука из Хрватске: Условила бих Србе на путу ка ЕУ

0

kolinda-kitarovic-790x932

 

Кандидат Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) за председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да би пут Србије у ЕУ условила повратком несталих особа из рата, јер се залаже за права мањина у Хрватској.

Китаровићева у ТВ дуелу са противкандидатом, садашњим председником Хрватске Ивом Јосиповићем изјавила да је „политика помирења“ једна од Туђманових тековина, али да су појединци злоупотребили помирење и да су у структурама остали они који су прогањали народ.

Готовина је херој

„Мислим да је Готовина херој, али да је своју невиност требало да докажžе пред судом. Мислим да је учињена грешка када му је савјетовано, прије него шšто је прочитао оптуžжницу, да се макне из Хрватске“, рекла је Китаровићева.

Јосиповић сматра да ниједан сусед Хрватске, па ни Србија, не можžе у ЕУ ако не прође пут који је прешла његова земља.

Јосиповић каже да „политика помирења“ бившег председника Фрање Туђмана није успела, али да је он сматра добром. „С тезама које је тада имао, Туђман би данас био избачен из ХДЗ-а“, увјрен је Јосиповић.

Он је рекао да је хапšшење Готовине и правно и политички било неопходно, те да не осуђује никога ко је учествовао у том поступку, као што то не чини ни Готовина.

Кандидаткиња Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у другом кругу председничких избора у Хрватској, Колинда Грабар Китаровић, ако у недељу победи, била би прва жена на тој функцији.

У кампању је кренула под слоганом „За бољу Хрватску“, оштро критикујућу економску политику владе, али и актуелног председника коме замера недовољно иницијатива за оживљавање привреде.

Та 46-годишња политичарка и дипломата рођена је у Ријеци. Чланица је ХДЗ-а и представља умерену струју унутар те странке. Од 1990-тих обављала је више функција у Министарству спољних послова. У владама Иве Санадера била је министарка спољних послова и европских интеграција. На тој позицији је била до почетка 2008. када је постављена за амбасадорку Хрватске у САД.

С позиције амбасадорке у САД отишла је 2011. на место помоћнице главног секретара НАТО-а за јавну дипломатију и то као прва жена на таквој функцији.

Током кампање је откривено да није напустила радно место у НАТО, како је јавности презентирано, већ га је само замрзнула, те да ће се вратити у Брисел ако изгуби изборну трку. Због тога се нашла на удару противкандидата, а, према писању медија, и појединаца из ХДЗ.

Удата је и има двоје деце.

 

Срна, Бета