Прочитај ми чланак

„Порфирије да уважи став СПЦ према Косову“

0

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је да ће досадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије као патријарх морати да буде гласноговоник већинског става Српске православне цркве (СПЦ), наводећи да њен поглавар нема улогу какву има папа.

– Дакле, мораће да уважи већински став Цркве по питању Косова и Метохије, „украјинског“ раскола, воље верног народа у Црној Гори ко ће бити нови митрополит црногорско-приморски, макар те већинске ставове можда и није делио док није изабран за патријарха – рекао је Чворовић, који је и правни историчар, за Бету.

Чворовић је навео да ће „јединство СПЦ у овој години можда бити на највећем искушењу у последних сто година“, напомињући да су епископи дужни да о томе брину, а посебно је патријарх обавезан да афирмише улогу њеног Сабора.

Како је подсетио Чворовић, патријарх је први, али само по части међу епископима, и не би смео да излази из оквира црквеног Устава.

Чворовић је упозорио да је „све оно што је пратило избор новог патријарха показало да, унутар српског епископата, постоје озбиљни спорови, али то не сме да буде извор даљих деоба и њихових конфронтација“.

– Сви спрски епископи морају да буду свесни да је њиховим конфронтацијама највише допринела недобронамерна „помоћ“ режима Александра Вучића који је све чинио да преко таблоида које контролише, дискфалификује оне епископе који нису по његовој вољи – нагласио је Чворовић.