Прочитај ми чланак

ПОЛЕМИКА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: „Ђилас криминалац“ и „тајкуни у СНС“

0

Скупштина Србије наставила је расправу о више законских предлога, међу којима су измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

По ступању на снагу тог закона ће престати да важи Закон о привременом смањењу пензија.

О пензијама су, пре почетка расправе о предложеном решењу, полемисали посланик опозиционе Демократске странке (ДС) Балша Божовић и шеф посланика владајуће Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић, који је на Божовићеве опотужбе да је власт од 2014. године пензионерима „отела“ пензије, позвао ДС да врати све што је отела од 2000. године.

Божовић је рекао да су се 24. септембра 2000. године догодили избори који су преломили да ће Србија ићи ка Европи и вратити своје дугове, а међу дуговима коалиције Слободана Милсосевића и СРС-а били су, како је рекао, 12 пензија, 18 пољопривредних пензија и 24 социјалне помоћи.

„Након победе ДОС-а, све смо вратили пензионерима, до последњег динара са затезном каматом и усклађеном стопом инфлације. Дајемо обећање да ћемо поново вратити све што сте отели пензионерима у ове четири године, са затезном каматом и усклађеном стопом инфлације“, рекао је Божовић.

Он је додао да се и данас отимају пензије најстаријој популацији, само не „физичком принудом већ у белим рукавицама“, прописано законом. Позивајући се на изјаву помоћника министра за рад Зорана Милошевића, Божовић је рекао да је закон о умањењу пензија такав да се оно што је до сада узето не може вратити и упитао на шта је утрошен тај новац.

„Мислим да је тај новац утрошен на врх државе и врх СНС-а, јер је суштина да само ви живите боље“, истакао је Божовић.

Највећа сметња предложеним изменама за демократе је, каже Божовић, што пензије зависе од финансијске стабилности државе, а то, према његовој оцени, значи да пензије неће бити извесне.

Мартиновић му је реплицирао да посланици Драгана Ђиласа, „једног од највећих тајкуна и криминалаца“, и ДС-а треба да врате грађанима оно што су отели од 2000. до 2012. године и додао да је Ђилас свој капитал стекао управо током 90-тих за време Милошевића.

Он је додао да у Србији и није тако лоше у економском смислу кад један млад човек може да приушти да летује на Малдивима.

„Тражимо да ДС врати грађанима Србије све што је отето од 5. отобра, све шећеране које су приватизоване, све упропашћене фирме…“, набрајао је Мартиновић.

Божовић је одговорио да Ђилас није радио у Србији 90-тих и да је све стекао у иностранству и позвао Мартиновића да не говори о тајкунима пошто их већ има у својим редовима и да их је имао и ДС, али да су они сада чланови СНС-а.

Наводећи да је лидер Двери Бошко Обрадовић, иначе један од садашњих коалиционих партнера Драгана Ђиласа, рекао да је Ђилас стекао капитал у време Милошевића, Мартиновић је „посаветовао“ широку коалицију да се чешће састаје да би се знало ко шта прича и ко кога брани.

Посланици су после једносатне помелике наставили расправу о предложеним законима, а у Скупштини Србије решења о пензијама, високом образовању, али и различите споразуме бране три министра, Зоран Ђорђевић, СИниша Мали и Младен Шарчевић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!