Прочитај ми чланак

ПОКС:Имамо компромисни предлог за јединство опозиције по питању учешћа на изборимa

0

Извршни одбор Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) упозорава да нејединство опозиције у ставу око изласка или неизласка на изборе значи пораз обе стране, јер нити се може победити у таквим околностима, нити бојкот избора може до краја успети.

„Компромис између ова два става је да обе стране СПН, као и остатак опозиције, донесу одлуку о њиховом условном изласку на изборе до 18. маја када је последњи дан за повлачење већ предате изборне листе. Дан раније, 17. маја, опозиција заједно, све изборне листе које су предате, треба да процени, да ли је државна комисија за контролу веродостојности бирачког списка избацила гласаче – мигранате са лажним пребивалиштима који по закону немају право гласа или није и на основу тога да се донесе коначна заједничка и јединствена одлука о повлачењу свих изборних листа опозиције или учешћу на изборима 2. јуна“, изјавио је председник Извршног одбора ПОКС и народни посланик, мр Ненад Томашевић.

ПОКС у саопштењу предлаже да овлашћено лице за предају изборне листе СПН и њено евентуално повлачење заједно са осталима из опозиције буде задужена нестраначка личност из Прогласа око које се усагласе обе стране.

„Оно што је заједничко и не сме бити предмет спора у опозицији је да први услов, а то је прочишћен бирачки списак мора бити испуњен, односно да се онемогући више десетина хиљада лажних гласача са фиктивним адресама пребивалишта да гласају и утичу на резултате избора у Београду и другим градовима“, наводи се у саопштењу.

Како додају суштински је важно да опозиција има јединствен став о изласку или не изласку на изборе.

„На томе морамо сви радити посвећено и одговорно и учинити уступке и компромисе. Уверења смо да власт планира превару и да комисија ништа значајно неће урадити на формирању реалног и исправног бирачког списка, али остављамо могућност и онима који другачије мисле у опозицији и имају више поверења у државне институције да се сами увере ко ће бити у праву након протока времена, до 17. маја“, додао је Томашевић.