Прочитај ми чланак

Почело предизборно спиновање: СНС прескочио 40 посто подршке

0

По најновијем истраживању јавног мњења напредњаци прескочили 40 посто подршке, Вучић на корак од апсолутне већине

Српска напредна странка у овом тренутку има подршку чак 41 одсто бирача у Србији, Демократска странка 16, СПС 15, а ДСС може да рачуна на 8 одсто гласова! Све остале партије налазе се испод цензуса!

Ово су резултати најновијег интерног истраживања јавног мнења угледне београдске агенције у које смо јуче имали увид.

Истраживање је рађено у децембру, а поменути резултати су добијени одговором опредељених бирача на питање: „Када би парламентарни избори били у недељу, и странке појединачно излазиле на изборе, за коју странку бисте ви гласали?“

Чак 50% мандата

Поред СНС, ДС, СПС и ДСС, који су убедљиво изнад цензуса, извесне шансе да уду у парламент имали би радикали и ЛДП, који тренутно имају подршку од четири одсто. Динкићева странка, Двери, ЈС и СВМ могу да рачунају на по два, а ПУПС, СПО и ЛСВ на по један одсто гласова.

Како се наводи у стручном коментару истраживања, ови резултати показују „драматичне промене“. Ово је, каже се, први пут после више од десет година да се нека странка појединачно приближила апсолутној већини. Ако би, наиме, на изборима били постигнути овакви резултати, напредњаци би, после прерасподеле гласова малих партија, сами добили скоро 50 одсто посланичких мандата.

Зоран Бабић, заменик шефа посланичке групе СНС, каже за Информер да га ови резултати не изненађују. Он не крије да би овакви резултати могли да „погура-ју“ одлуку о расписивању ванредних избора!

– СНС је увек спремна на нове изборе и прихватање воље грађана. Сигурно нећемо правити труле компромисе како бисмо остали на власти и на силу чували ову коалицију – истиче Бабић.

ДС и УРС не верују

На другој страни, посланик ДС Јанко Веселиновић отворено сумња у веродостој-ност оваквих истраживања.

– То ми се чини потпуно нереалним! Није било неких драматичних догађаја који би допринели толиким разликама у страначким рејтинзима – тврди Веселиновић.

Бранко Радун, аналитичар

Овакваистраживања могу да мотивишу расписивање избора. Много је важније за кога ће гласати неопредељени. Онај ко добије њих, добиће и изборе. Кроз оваква истраживања могу га се битно убрзају нови избори.

 

(Информер)