Прочитај ми чланак

ПЛАТУ ПРИМАЈУ, а неће да раде! Бахате судије саботирају почетак суђења Беливуку

0

У правно уређеној држави се такве судије оптужују за ометање судског процеса и правде, добијају отказ и трајно одлазе са буџета, а у Србији це режимски паразити бити награђени.

Након судије Зоране Трајковић, на привременом одсуству с посла, из здравствених разлога је и њена колегиница из Специјалног суда, судија Мирјана Илић, а која је истовремено и други члан трочланог већа које би требало да суди групи Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Суђење Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и осталим припадницима њихове организоване криминалне групе, оптужене за више убиства и других тешких кривичних дела, сада већ сасвим извесно неће отпочети ни у наредних месец дана.

Иако је законски рок за одржавање припремног рочишта истекао још у децембру прошле године, месец дана након што је оптужница постала правоснажна, припремно рочиште одложено је на неодређено време јер је на боловање најпре отишла судија Зорана Трајковић, а сада и њена колегиница Мирјана Илић, такође чланица већа Специјланог суда које треба да суди Беливуку.

Како открива добро обавештен извор, судија Илић је од недавно такође на оправданом одсуству, па се сада све гласније спекулише да суђење сигурно неће отпочети пре пролећа.

“Председник Вишег суда Александар Степановић нема намеру да предмет додели у рад другом већу, већ очигледно чека да се обе судије врате с боловања. То је само по себи проблематично јер је по закону припремно рочиште морало да се одржи још у децембру прошле године”, казао је за „Нову“ добро обавештен извор.

Он напомиње да по суду и даље круже разне приче о томе зашто је најпре судија Трајковић, која је иначе председница Беливуковог већа, на вишемесечном одсуству, као и колико је са њеним здравственим стањем повезана чињенца што је у рад добила овај предмет.

“Док једни категорички одбацују да је одсуство судије повезано са Беливуком, други тврде да је уочи одласка, судија имала огроман сукоб са председником суда, јер наводно њено веће уопште није било на реду да преузме нови предмет, у тренутку када је стигао случај Беливук. Предмети се иначе, расподељују по реду, између шест већа колико их има у одељењу за организовани криминал, о чему се води како електронска, тако и ко писана евиденција. Судија Трајковић је наводно тражила на увид и ту докуменатацију, која наводно такође није успела да је увери да је Беливук оправдано завршио у њеном већу”, додаје наш саговорник.

Како напомиње, на боловању је од недавно и судија Илић, па је сада све мање вероватно да ће суђење отпочети пре пролећа, односно предстојећих избора, о чему је „Нова“ писала пре неколико дана.

“После онолике помпе око хапшења, показивања узнемирујућих фотографија и застрашивања јавности, било је логично да ће суђење бити заказано одмах по окончању истраге. То се међутим није догодило, а засигурно је за овакво пролонгирање одговоран предизборни период, који свакако није најбољи тренутак за започињање оваквог суђења. Јасно је да представници власти страхују од тога шта би Белувук и Миљковић могли да кажу у судници, с обзиром на то да је већ свима довољно јасно да су они државни то јест пројекат ове власти“, казао је тада наш саговорник.

Да је Беливук спреман да проговори поручио је и на последњем саслушању пред замеником тужиоца за организовани криминал због убиства Горана Михајловића и Николе Митића. Он је тада, негирајући кривицу, поручио да ће проговорити о свим нелегалним пословима у којима је учествовао по налогу власти, као и да ће почети од случаја Савамала, који је у одноису на све остале најмање проблематичан.

Очигледно да је то основни разлог због ког предмет није додељен другом већу и што се више ником не жури да Беливука и Миљковића смести на оптуженичку клупу.