Прочитај ми чланак

Ухапшени власник „Картела“ састанчио са Новаком Недићем па се предомислио

0

Београдски сплав "Картел" потонуо је у ноћи између суботе и недеље, а током истраге утврђено је да није имао неопходну дозволу, те да је на њему у тренутку несреће било више људи него што је дозвољено.

Поменути сплав је у власништву фирме „Abyss“ чији је већински власник Владимир Мачар (46), широј јавности је постао познат након што су хулигани Вељка Беливука упали у његов клуб „Комитет“ и разлупали га. Мачар је накнадно, након састанка с тадашњим генералним секретаром Владе Србије Новаком Недићем, одустао од кривичног гоњења хулигана.

Како су медији пренели, журку на сплаву током протеклог викенда организовао је подзакупац Душан Р. Са друге стране, сплав „Картел“ регистрован је на фирму „Abyss“, а сем поменутог Мачара, као власници уписани су Јелена Гргић (53) и Срђан Вучковић (61) који имају по 30 одсто удела. Директор је Ацо Ерац.

Мачар, који је данас приведен, одраније је познат широј јавности и то након што је група Вељка Беливука упала у клуб „Комитет“, чији је такође био власник, и демолирала га.

Напад у клубу „Комитет“ у Бетон хали догодио се 6. октобра 2018. године, када је група од око 30 хулигана упала наоружана пиштољима, дрвеним и металним палицама, са капуљачама на глави и маскирани фантомкама у клуб.

Тукли све који су им били на путу

Наоружани хулигани том приликом претукли су раднике обезбеђења на улазу у клуб, а затим упали унутра и почели палицама да ломе инвентар клуба том приликом ударајући све госте. Накнадно се испоставило и да су хулигани организовани од стране Вељка Беливука, тада вође навијачке групе „Принципи“ и блиског режиму (тукли су народ и на јулским протестима 2020. против карантина), а сада им се суди за чак седам ликвидација.

Претпоставке су биле и да је мотив био сукоб око обезбеђивања клубова у Београду.

Неколико година касније, тачније прошле, Мачар се поново нашао у фокусу јавности. Тако је недељник НИН открио да је Новак Недић, тада генерални секретар Владе, посредовао да Мачар одустане од кривичног гоњења хулигана који су му разлупали „Комитет“.

Према писању НИН-а, Недић је разговарао са власником клуба Комитет Владимиром Мачаром и нагодио се да повуче изјаву дату на почетку истраге, уз обећање да га више неће дирати и да ће му надокнадити причињену штету. Према службеној белешци, Владимир Мачар рекао је полицајцима да су Новак Недић и Вељко Беливук од њега тражили да проблем с навијачима Партизана који су упали у његов клуб реши споразумно.

Након тога, власник клуба је одустао од гоњења.

„Мачар је отишао у Клуб посланика и састао се с Недићем, где му је овај саопштио да проблем који је имао са навијачима Партизана треба да реши договором, а не преко полиције и да су они спремни на договор, као и да му финансијски надокнаде штету која је настала у клубу, али пре тога он мора да повуче своју изјаву коју је дао у полицији, као и да не сме никог да препозна од лица која су ту ноћ лупала и тукла госте у његовом клубу“, наводило се у службеној белешци полиције до које је НИН дошао.

Како је тај недељник писао, Мачар је добио обећање да неће више имати проблем с хулиганима и да ће да му измире штету насталу у клубу.

Заборавио све

Интересантно је да је Мачар убрзо након састанка с Недићем све заборавио. Тако је, када га је судија питала о повредама носа и посекотини на усни коју је задобио када су нападачи упали у клуб, он одговорио: „Нисам задобио никакве ударце у клубу.“

Упитала је и како објашњава то што је у истрази рекао да се тукао са једним од нападача и да је задобио повреду носа, као и да му је поцепана усна, одговорио је: „Било је давно, не могу да се сетим.“

Мачар је тада рекао да се одриче права да тражи одштету од окривљених.

Подсетимо, како је Инсајдер почетком месеца писао, од 11 оптужених за демолирање „Комитета“ седморица су осуђена на затворске казне. Четворица оптужених, међу којима су Борис Карапанџић, иначе оптужени припадник клана Вељка Беливука, и Александар Видојевић, познат као Аца Рошави, нису се појавили у судници.

„Због тога је против њих раздвојен поступак, који од почетка прате опструкције, односно бројна одлагања због недоласка оптужених и њихових адвоката“, писао је Инсајдер.