Прочитај ми чланак

План за Космет пре понуде Брисела

0

nikolic-vucic

До краја ове недеље председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић започеће званичне консултације око израде предлога коначног решења за статус Косова и Метохије – речено је „Новостима“ у државном врху.

План за решење статуса покрајине, према нашим информацијама, требало би да буде спреман пре него што Брисел истакне следећи споразум о нормализацији односа са Приштином.

Иако су изјаве две челне фигуре у држави протеклих дана зазвучале дисонантно, јер је Николић навео да питање коначног решења КиМ „треба одмах отворити“, док је Вучић изнео став да је „још рано да се говори о коначном решењу“, у врху власти „Новостима“ је речено да између њих двојице не постоји размимоилажење у виђењу косовске политике, нити у погледу тајминга у ком треба предузимати наредне кораке.

Вучић је, према нашим изворима, веома свестан свега о чему је председник говорио везано за КиМ и намерама европске администрације.

Када ће нова платформа бити изнета у јавност, умногоме ће зависити од тога како Брисел види динамику наставка дијалога Београда и Приштине. Јаснија слика о европским намерама добиће се 9. фебруара на састанку који је сазвала Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику, на коме ће српску страну заступати Александар Вучић и Ивица Дачић, а албанску Иса Мустафа и Хашим Тачи.

Београд очекује да ће тада чути и конкретне услове за отварање преговарачких поглавља са ЕУ, као и какви су планови Брисела везани за потписивање следећег споразума двеју страна и хоће ли он сугерисати да Београд параф ставља на заједнички документ са другом „државом“ или са аутономијом.

Према ранијим најавама, нови документ Београд и Приштина требало би да потпишу када се испуне обавезе из првог споразума о принципима нормализације односа, а међу њима је и формирање Заједнице српских општина, за коју се процењује да би могла да профункционише на пролеће.

ЕЛЕМЕНТИ ТИРОЛА ИЛИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Саветница председника Србије Станислава Пак каже нам да ће Николићев предлог бити специфичан и да неће бити дословце пресликан модел већ примењен у свету:

– Али, могу се, рецимо, искористити елементи Јужног Тирола или Републике Српске.

Николић је већ указао да на КиМ постоје различите ситуације и да ће коначно решење морати да узме у обзир сваку од њих – и делове у којима нема Срба, и оне у којима је албанско становништво у већини, а Срби у енклавама, као и трећи део – у ком су Срби већина, а Приштина без ингеренција.

(Вечерње новости)