Прочитај ми чланак

РГЗ саопштио какве промене чекају грађане у процесу уписа у катастар

0

Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је данас да су недавни медијски текстови створили забуну и дезинформације у вези са законским променама у процесу уписа у катастар. Они наводе да се старе исправе у катастар уносе искључиво дигиталним птем и то преко адвоката и геодетских организација.

„Да би грађанима било јасно, наглашавамо да је промена уведена само у поступку подношења захтева за упис права на основу исправа насталих пре јула 2018. године, односно исправа које су настале пре 10, 20 или 40 година и којима су истекли сви законски рокови за подношење“, наводи РГЗ.

Од 4. новембра 2023. захтев који садржи овако старе исправе могу да се поднесу у катастар искључиво дигиталним путем, преко професионалних корисника (адвоката и геодетских организација) који имају уговор закључен са Републичким геодетским заводом.

Подношење захтева катастру и за ове кориснике је потпуно бесплатно, истиче РГЗ.

У саопштењу додају да уместо 170 стандардних, физичких шалтера катастра, грађани на располагању имају преко 4.000 дигиталних шалтера који раде 24 сата дневно, 7 дана у недељи, 365 дана у години – потпуно бесплатно.

„Овим је комплетиран процес професионализације и дигитализације катастра и коначно је демонтиран стари коруптивни модел на који су се и сами грађани жалили и због чега нису могли да упишу у катастар непокретности на основу овако старих исправа“, истиче се у саопштењу.

Правне послове и даље спроводе јавни бележници (купопродаје, хипотеке, оставине…), судови (пресуде, решења…), локалне самоуправе (озакоњења, експропријација, комасација…), државни органи, извршитељи и други, и са катастром комуницирају дигитално преко електронског шалтера на начин на који то раде већ 5 година и на који су грађани навикли, наводи РГЗ.

„Подсећамо да се овакви уписи завршавају за само 4 дана, док је светски просек 47, због чега је Србија сврстана у водеће земље на свету, а Уједињене нације су прогласиле нашу земљу примером добре праксе. Због наведених успеха је ова методологија сада примењена за решавање проблема уписа са старом документацијом“, додаје РГЗ.

Новим законским решењем се задржавају сва права грађана у поступку уписа у катастар непокретности, а износ републичких такси остаје непромењен.

„Наглашавамо да је подношење захтева у Републичком геодетском заводу дигиталним путем бесплатно као што су и бесплатне све дигиталне услуге које пружамо корисницима. Цене услуга за лица са повереним овлашћењима, као што су јавни бележници и извршитељи, као и професионалних корисника, нису у надлежности Републичког геодетског завода“, наводи се у саопштењу.

Из РГЗ су демантовали наводе да је цена за подношење захтева данас 24.750 динара.

„Поменута цифра од 24.750 динара је цена адвокатске коморе Србије за поднесак уписа у катастар који је званични правни документ и садржи аргументе, чињенице, правне инструменте и захтеве ради евидентирања и регистрације права или промена у вези са непокретностима у катастар“, истиче РГЗ.