Прочитај ми чланак

ПЕТ ЗЕМАЉА ЈЕ ПОВУКЛО ПРИЗНАЊЕ КОСОВА, али није све ишло тако глатко

0

До сада је укупно пет земаља повукло своје одлуке о признању косовске независности, а последња међу њима је Либерија, што се десило јуче.

Међутим, ствари ни по овом питању не иду баш “глатко”, нарочито ако се узму у обзир изјаве које стижу из Београда и Приштине, које су у сваком од ових случајева биле противуречне.

Сваки од пет процеса повлачења признања пратиле су контроверзе, а ево како је то у пракси изгледало.

Суринам

Проблем се најпре десио са Суринамом, који је прва држава на свету која је повукла признање крајем октобра прошле године. Тада је српски шеф дипломатије Ивица Дачић рекао да се “на овоме дуго радило и мого разговарало”. Такође, навео је и да је у овој “операцији” помогао “наш човек који има контакте са властима у Суринаму”.

Из Приштине су порицали да се ово заиста и догодило.

– Повлачење признања не постоји као концепт у међународном праву. Све је то клевета, док је Дачић шарлатан – рекао је тада саветник министра спољних послова Косова Беџета Пацолија, Јетљир Зумберај.

На крају се испоставило да је признање и заиста повучено.

Сао Томе и Принципе

Убрзо након овог догађаја, Дачић је говорио и о држави Сао Томе и Принципе. Ово је можда мало специфичнији случај јер је својевремено, током политичких турбуленција у тој земљи, коалициона влада 2012. године донела одлуку да призна независност Косова.

Међутим, након промене владе у тој земљи, нова власт је поништила ту одлуку и оптужила своје претходнике за корупцију око признања. Све се дешавало 2013. године.

Са друге стране, косовски званичници су тврдили да признање стоји, јер је у Приштину стигла “вербална нота”.

Гвинеја Бисао

Вест да је Гвинеја Бисао повукла признање Косова саопштена је крајем новембра прошле године на конференцији за медије, на којој су заједно говорили Ивица Дачић и премијер Гвинеје Бисао Умаро Сиско Ембало. Управо је он демантовао дотадашње информације да је његова земља признала Косово као независну државу.

– Нисам видео ниједан папир о признању Косова – рекао је тада он.

Међутим, само два месеца од повлачења признања Косова, косовски званичници су устврдили да је ова земља поново је признала независност јужне српске покрајине.

Тачније, то је учинио косовски министар спољних послова Беџет Пацоли на Твитеру, истакавши да је влада Гвинеје Бисао потврдила да је признање Косова “ваљано”.

Међутим, у Србију никада није стигао документ који би говори у прилог тврдњама из Приштине.

Бурунди

У фебруару ове године Дачић је обавестио јавност да је држава Бурунди повукла признање Косова.

– Ових дана у Приштини се обележава десетогодишњица од једностраног проглашења независности Косова. Желим да дам прилог. Донео сам ноту Министарства иностраних послова Бурунди где они повлаче признање Косова – навео је тада Дачић.

Либерија

Последњи случај повлачења признања десио се јуче, када је Либерија то учинила. Ноту о томе примио је Дачић од свог либеријског колеге Гбезонгара Милтона Финдлеја. У ноти се, између осталог, наводи да је Либерија 2008. године признала косовску независност на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово.

Данас, ова земља жели да поштује “правичне резултате преговора који буду остварени између Београда и Приштине”.

Врло брзо након овога, огласио се косовски министар спољних послова Беџет Пацоли, који је рекао да је у питању лажна вест, што су му потврдили и у влади Либерије са којом је, по сопственом признању, разговарао.

– Вести и нота коју шире српски медији су лажене и део покушаја министра спољних послова Ивице Дачића да шири лажне вести – написао је Пацоли на Твитеру.