Прочитај ми чланак

ПАТРИОТЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ: СРС, ДСС и Двери подржале Додика, а напале Вучића и Николића

0

О референдуму у Републици Српској огласили су се и представници појединих парламентарних странака у Србији. СРС подржава одржавање референдума и сматра да исто треба да учини и Влада у Београду. Референдум у подржали и ДСС и Двери који су критиковали став председника Томислава Николића и премијера Aлександра Вучића о том питању.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић/mojahercegovina.com

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић/mojahercegovina.com

Демократска странка Србије оценила је да данашњи састанак званичника Србије и Републике Српске поводом референдума о Дану РС служи премијеру Србије Aлександру Вучићу за правдање да није могао ништа да учини по том питању.

„Организована драматизација усмерена је ка домаћој јавности, а истовремено ће служити и као покриће Aлександру Вучићу пред западним менторима за правдање да ништа није могао да учини по том питању“, саопштила је странка.

ДСС је оценила и да је „одржавање ноћне ‘хитне консултације’ државног врха Србије, ‘хитни’ састанак председника Владе са службама безбедности и ‘хитан’ позив руководству РС на разговор у Београду, баналан политички маркетинг“.

Та партија је додала и да је одржавање референдума о Дану Републике Српске у складу са Уставом РС и да због тога нико не може да га спречи, а да позив Управног одбора Савета за примену мира у БиХ да се не одржи не представља било какву новост и изненађење.

Двери: Срамна одлука Вучића и Николића

Покрет Двери оценио је да је одлука Србије да не подржи референдум „доказ да за оне који су издали интересе Срба на Косову и Метохији нема краја у издаји“.

„Сада је очито на реду РС и нов притисак из западних амбасада да Србија остави на цедилу и РС. Ово је срамно, пилатовско прање руку Николића и Вучића од судбине Срба са друге стране Дрине, а све да би се изашло у сусрет страним центрима моћи којима овај политички двојац (Николић и Вучић) служи већ четири године колико су на власти“, саопштиле су Двери.

Они су додали и да је сада свима јасно да је СНС преузела „бројне обавезе према странцима да би била помогнута да дође на власт 2012. године и да те обавезе сада долазе на наплату“.

Шешељ: Дејтон не доводи у питање Дан РС

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да та странка подржава најављени референдум о Дану Републике Српске и додао да руководство Србије мора да пружи пуну подршку и помоћ руководству РС у случају да дође до покушаја дестабилизације споља.

„Тај празник (Дан РС) је установљен пре потписивања Дејтонског споразума и Дејтонски споразум га ниједним својим словом не доводи у питање“, навео је Шешељ на конференцији за новинаре у седишту странке.

Како је саопштила СРС, Шешељ је најавио да ће огранак његове странке учествовати и на локалним изборима у РС 2. октобра и да ће радикали на изборе изаћи под слоганом „Српску у сигурне руке“.

Шешељ је оценио да је веома важно да сви Срби из Сребренице подрже јединог српског кандидата Младена Грујичића, иза чије кандидатуре стоје све српске странке, јер се у супротном може десити да, како је рекао, муслиманске странке манипулацијама „заскоче Србе у броју гласова“.