Прочитај ми чланак

Пантић: Приштини више од суштинске аутономије, али не и столица у УН

0

Београд је спреман на компромис са Приштином, на суштинску аутономију, можда и више од тога, али не и на столицу у УН за Косово, каже Крстимир Пантић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ рекао је да је компромис могућ све до тренутка када Албанци затраже столицу и пуно признање независности Косова.

„Можемо да причамо о суштинској аутономији, можда и мало више од тога, као што је чланство у неким међународним организацијама, можда и да играју фудбал у такмичењима, али не УН“, рекао је Пантић.

Пантић каже да је компромис садржан у Платформи председника Томислава Николића, а подрзумева да и Срби и косовски Албанци добију суштинску аутономију без промена граница, да Косово и Метохија остају део Србије.

„Ми тражимо само да се Србима на КиМ дају иста права, да имају право да одлуче начин на који ће да живе. Колику аутономију Албанци добијају у односу на Београд, толику аутономију треба да добију и Срби на територији КиМ. Међутим, Приштина није спремна ништа да да, јер имају подршку дела међународне заједнице. Европска унија није статусно неутрална, то је рекао и председник Николић“, рекао је Пантић.

Он је истакао да се договори из Брисела не поштују, тумаче се по потреби, а испуњава се само оно што иде у корист Албанцима.

„Они хоће да створе још једну државу Албанцима на Балкану“, рекао је Пантић истакавши и да је изјава немачког амбасадора „брижљиво срочена и изговорена у правом тренутку, иако је касније ублажавана“.

Пантић је одбацио констатацију да можда одмаже Ивици Дачићу позицију у преговорима у Бриселу тиме што стално спомиње платформу и ставове председника Николића.

„Мислим да му олакшавамо, јер овако премијер може Ештоновој и Тачију да каже да оно што је у супротности са резолуцијом и платформом не може бити испуњено“, рекао је Пантић.

Он је оптужио претходну власт да, за разлику од садашње, није стварно повлачила „црвене линије“.

„Они су црвене линије имали само у глави. Бивши председник нам је једном рекао да је подела готова ствар, да треба још да видимо шта ћемо још добити из преговора. Већ на следећем састанку је рекао да нема ништа од поделе. Њихове црвене линије су изговаране само да се смири јавност“, рекао је Пантић.

Упркос томе што је ДС то више пута оштро демантовала, Пантић је истакао да „нова Влада мора да спроводи оно што је раније договорено“.

Пантић је навео и да не зна ко ће бити официр за везу Београда, а најавио је и велики народни митинг за среду у коме неће бити политичких обележја.

„Срби се на КиМ не деле по основу страначке припадности. Велики проблем нас је натерао да се ујединимо и све разлике оставимо по страни“, рекао је Пантић.

Пантић је критиковао и Србе који имају функције у косовској влади, а затим је одбацио да је био Тачијев стипендиста.

„Нисам био стипендиста Тачијеве владе, већ сам добио новчану помоћ за докторске студије. Добио сам новац од Министарства за повратак пре проглашења независности Косова, а од дана проглашења нисам отишао јужно од Ибра“, рекао је он.

Нећемо плаћати дажбине Приштини
Заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир Пантић рекао је данас да Срби са севера Косова неће прихватити договор о наплати дажбина уколико новац буде ишао Приштини.

„Срби са севера Косова и Метохије то неће прихватити, без обзира да ли у томе имају подршку Владе Србије”, рекао је Пантић (СНС) за Б92 и додао да је једино прихватљиво да новац буде уплаћиван у неку банку у ЕУ и користи се за развој општина на северу Косова.

На опаску да износи исте ставове као неки представници опозиције, иако је функционер владе, Пантић је казао да има обавезу да, као председник општине Косовска Митровица, износи и ставове Срба са севера Косова.

Пантић је изразио да нико из Владе Србије неће прихватити да разговара са Србима са Косова који „не поштују своју државу”.

„Заменик премијера“ Косова Слободан Петровић најавио је да ће се врло брзо сусрети са водећим званичницима Србије.

Пантић је рекао да су Срби са Косова који прихватају независност Приштине „само формално Срби, али да заправо воде рачуна о „интересима независног Косова” и да нема разлога да се са њима разговара.

„Надам се да нико из Владе Србије неће прихватити да разговара са таквим људима”, рекао је он.

Како је додао, поједини Срби који раде у косовским институцијама и не поштују своју државу, породицу су ипак преселили у централну Србију па је тако Петровићева породица у Нишу.

По његовим речима, компромис прихватљив Београду и Приштини садржан је у платформи председника Србије о Косову, који Србима и Албанцима даје суштинску аутономију.

„Да се не мењају границе Србије, али да Албанци сами могу да одлучују како ће да живе и уређују свој живот и како ће да уређују своје инсититуције”, додао је он.

Пантић је казао да је компромис могућ све док Приштина не затражи столицу у УН и додао да је могуће да Србија пристане на чланство Косова у ОЕБС-у и неким другим међународним организацијама, на пример спортским.

 

(Б92-Бета)